Русија развија мобилни суперкомпјутер

Група „Руселектроникс“, која је део државне корпорације „Ростек“, развила је мобилни суперкомпјутер капацитета 2,2 петафлопса који може да открије апликације у одбрамбеној и свемирској индустрији.

„Компјутер димензија 1,9x1,35x1 метар омогућава постизање рекордног капацитета од 2,2 петафлопса за компјутере таквих димензија и запремине података до 2,2 петабајтова“, наводи се у саопштењу „Ростека“, преноси Тас.

Како се наводи, међу потенцијалним корисницима новог производа су организације у одбрамбеном сектору и свемирској индустрији, технолошким парковима, истраживачким и образовним институтима.

Суперкомпјутер има систем течног хлађења који има скоро бешуман режим рада, као и заштиту од прашине и влажности, а отпоран је и на ватру, наводи се у саопштењу.

Нова врста компјутера користи 40 одсто електричне енергије мање него други компјутери.

Извршни директор „Ростека“ Олег Јевтушенко истакао је да компјутер може да се користи у свемиру за „аутоматску идентификацију објеката на сателитским снимцима, моделовање свемирских летелица и процену стања њихових бродских система“.

Компјутери могу да се користе и за рачунање у роботици, вештачкој интелигенцији, обради великог броја података и сличним процесима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво