Избрисано на хиљаде сајтова „мрачног интернета“

Један од највећих провајдера такозваног „мрачног интернета“ (dark web), „Данијел хостинг“, прошле недеље је претрпео велики напад анонимних хакера у којем је избрисано више од 6.500 сајтова.

Велики број људи широм света користе Данијел хостинг, који се налази на скривеном Тор претраживачу, како би објављивали сајтове и услуге за које не желе да буду доступни широј интернет заједници.

„Мрачном интернету“, приступа се путем Тор претраживача, који даје анонимност корисницима, а због таквог начина организовања страница тешко је одредити где се налазе све информације и ко их покреће. 

„Сви подаци су трајно избрисани, јер не постоје резервне копије за враћање сајтова“, рекао је администратор Данијел Винсен.

Винсен додаје да би сајт требало да буде враћен у функцију у децембру.

„На серверу је било смештено око 6.500 скривених услуга“, написао је Винсен у поруци која је стављена на страницу добродошлице на сајт интернет партнера.

Овај провајдер обихвата широк спектар података који обухвата научну фантастику, политичке расправе, филозофске књиге, хаковане фајлове, порно садржаје, видее, крипто форуме, како и документе доушника, који су скретали пажњу на оне људе и организације које се сматрају незаконитим или имају нелегалне активности.

Винсен је рекао за Би-Би-Си да још увек покушава да сазна како су хакери пиступили сајту 15. новембра када су сви садржаји избрисани.

Када се сајт врати, Винсен најављује да ће искористи прилику да промени неке „лоше изборе из прошлости“ и да побољша његово функционисање.

Није познато да ли је анонимни хакерски колектив, који је вршио нападе на друге мрачне интернет домаћине, укључен и у овај напад.

Иначе, „мрачни интернет“ је део онлајн света за који је потребан посебан софтвер како би му корисник приступио, на коме се налазе и многе нелегалне услуге и производи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи