Полиција Дубаија у потеру и по земљи и у ваздуху

Дронови као полицијска возила, новост коју је увела полиција Дубаија, стигла је из Кине и у потпуности ће променити брзину реаговања у критичним ситуацијама.

Класичну патролу мотоциклиста полицајаца у Дубаију замениће дронови, слични мотоциклима. За разлику од досадашњих, који превозе путнике и имају затворене капсуле, ови дронови су потпуно отворени и за њихову употребу морате да имате мотоциклистичко одело. Лете на висинама од два до 350 метара и брзином од 30 до 70 километара на час.

„Ови дронови могу бити навођени са земље, али могу се после обуке, која је веома сложена, и самостално возити. Ипак, имају одређене системе који не дозвољавају да се дрон окрене у ваздуху и доста чувају полицајце када их возе“, истиче Стјуарт Расел, стручњак за компјутерску технику.

За сада дронови возе само једног полицајца, али у будућности ће се производити и они који могу да буду двоседи.

„Морамо водити рачуна у хуманој употреби дронова, јер у будућности злоупотребе ових летелица и 'лошим момцима' даће веће шансе да побегну од закона. Ово што се ради у Дубаију, добар је експеримент како дронове ставити у функцију закона“, објашњава Расел.

Дронови се могу данас произвести у свим величинама. Могу понети са собом разне товаре – од неколико грама до стотина килограма.

Стручњаци кажу да је главно овладати њиховим управљањем и да ће убудуће сви већи градови морати да уграде сигурносне системе да се они не би сударали у ваздуху и да би могли да се препознају и воде путањама на одређена одредишта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво