"SpiNNaker" – компјутер који открива тајне људског ума

После 12 година израде и уложених 15 милиона фунти, велики компјутер дизајниран да имитира људски мозак коначно је спреман да буде укључен, јавља „Индипендент“.

Направљен у Манчестеру, компјутер "SpiNNaker" (Spiking Neural Network Architecture) састоји се од милион процесора који могу да изведу 200 билиона акција у секунди, што значи да може да моделује више биолошких неурона у стварном времену од било које друге машине која је до сада направљена.

За разлику од традиционалних рачунара, "SpiNNaker" не комуницира слањем великих количина информација из тачке А у тачку Б преко стандардне мреже.

Уместо тога, опонаша паралелну комуникацијску структуру мозга тако што истовремено шаље мале количине информација на различите дестинације.

„Направили смо у суштини машину која више ради као мозак, а не традиционални компјутер, што је изузетно узбудљиво. Крајњи циљ пројекта је одувек био милион језгара у једном рачунару за примену апликација за опонашање мозга у реалном времену. Сада смо то постигли, што је фантастично“, рекао је Стив Фарбер, професор рачунарског инжењерства на Универзитету у Манчестеру.

"SpiNNaker" је први корак ка стварању модела милијарди биолошких неурона у реалном времену, али ће и овако пружити увид без преседана у то како функционише људски мозак, наводи Индипендент.

То је, како се наводи, могуће симулацијом различитих делова мозга, као што је базална ганглија, област коју погађа Паркинсонова болест.

Према речима Фарбера, "SpiNNaker" може да помогне научницима да открију неке тајне тога како функционише људски мозак тако што ће покренути изузетно велики број симулација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара