Квар на сензору онемогућио „сојуз“, следеће лансирање 3. децембра

Следеће лансирање ракете са људском посадом ка Међународној свемирској станици могло би да се догоди 3. децембра, а посада која се сада налази у МСС, требало да се врати на Земљу 20. децембра, рекао је званичник „Роскосмоса“ Сергеј Крикаљов, наводећи да ће претходно летелица „прогрес МС-10“ са теретном капсулом бити лансирана 16. новембра.

Према речима Крикаљова, оригинални план био је да се екипа која је тренутно тамо врати средином децембра, а да је следећа убрзо након тога замени, али се план променио да би се избегло пребацивање Међународне свемирске станице у стање аутопилота.

У Међународној свемирској станици налази се посада коју чине три особе - Сергеј Прокопјев из „Роскосмоса“, Серена Аунон Кенслор из Насе и Александар Герст из Европске свемирске агенције (Еса).

Њих ће заменити Олег Коноњенко („Роскосмос“), Ен Маклејн (Наса) и Дејвид Сен-Џек (Канадска свемирска агенција).

То лансирање биће прво након неуспеха који се догодио приликом у лансирања „сојуза-ФГ“ 11. октобра, преноси Ројтерс.

Квар сензора узроковао пад

Неуспех се догодио се због квара сензора, известиле су руске новинске агенције позивајући се на званичника „Роскосмоса“, јавља Ројтерс.

Руски космонаут Алексеј Овчинин и његов амерички колега Ник Хејг били су тада приморани да се катапултирају услед проблема са потисником, само неколико минута након лансирања.

Ракета је била лансирана са космодрома Бајконур у Казахстану, а шест сати касније је требало да пристане у Међународну свемирску станицу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи