Сателити кренули, за седам година почеће истраживање Меркура

Два сателита направљена у Европи и Јапану налазе се на путу ка Меркуру, планети најближој Сунцу, на коју би требало да стигну и почну да је истражују 2025. године.

Лансирани на ракети „Ариан 5“ из Куруа, у Француској Гвајани, два сателита кренула су пут Меркура, а заједничка мисија носи назив „Бепи Коломбо“, по италијанском математичару и инжењеру Ђузепеу Коломбу (1920-1984).

Како преноси Би-Би-Си, да би стигли до планиране дестинације, потребно је да пређу девет милијарди километара, за шта ће им бити потребно седам година.

Циљ мисије је проучавање површине, унутрашњости и „животне средине“ Меркура, камените планете која је најмања у Сунчевом систему и која је до сада најмање истражена.

Ово је прва мисија коју Европа спроводи заједно са Јапанском агенцијом за истраживање свемира, а „Бепи Коломбо“ путује после Насиних мисија током којих су прибављени фотографије и подаци с Меркура, први пут средином седамдесетих година 20. века, а потом 2011. и 2015. године.

Како Би-Би-Си наводи, уколико успешно стигну до циља, постоји нада да ће сателити открити неке нерешене мистерије које се тичу Меркура, а почеће са проучавањем гравитационог поља те планете, што би научницима омогућило да одреде састав и њену структуру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво