Руски космонаут: Као да сам био испод бетонског блока

Алексеј Овчинин описао је данас шта је осетио када је ракета у којој се налазио на путу ка Међународној космичкој станици доживела хаварију, рекавши да је имао утисак као да му је на груди неко ставио „армирани бетонски блок седам пута тежи од њега“.

Овчинин, који се катапултирао заједно са америчким космонаутом Ником Хејгом када је у четвртак дошло до квара на носачу ракете, навео је да, у тренутку када се капсула у којој се налазио враћала назад на Земљу, „није било времена за бригу“, преноси Ројтерс.

У интервјуу телевизији Росија-24, Алексеј Овчинин је напоменуо да је током вежби осетио и већи притисак на груди – такозвану Г-силу.

„Заправо није било времена за нервозу. Морали смо да радимо. Морали смо да изведемо низ акција које посада мора да спроведе како би се припремила за хитно слетање“, објаснио је космонаут.

На видео-снимку из унутрашњости капсуле види се како се два космонаута тресу у тренутку када се на ракети „Сојуз“ догодио квар, а руке и ноге им се неконтролисано нагло покрећу у свим правцима.

Може се, такође, чути како Овчинин каже: „Ово је био брзи лет“.

Ракета је лансирана са космодрома Бајконур у Казастану, а шест сати касније је требало да пристане на Међународну космичку станицу, али је дошло до квара на мотору отискивача неколико минута након лансирања због чега су два космонаута била приморана да се катапултирају.

Након хаварије ракете са људском посадом, високи званичник „Роскосмоса“ Сергеј Крикаљев рекао је да би Русија могла да одложи планирано слање терета без људске посаде на Међународну космичку станицу. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво