Ракија из дигиталне дестилерије са ЕТФ-а

Најсавременија дестилерија у Србији налази се на Електротехничком факултету у Београду. Погон за производњу ракије финансирало је Министартво науке, а аутоматизовали су га професори и студенти. Ускоро ће моћи да модернизују и постројења фабрика које до 30. новембра аплицирају за европски пројекат аутоматизације производних погона. ЕТФ је партнер, а пројекат може бити вредан до 250.000 евра.

Поред пољопривредних производа на врху српске извозне листе нажалост је и интелигенција. Да би уместо сировог воћа извозили на пример ракију, а младе стручњаке задржали код куће, потребно је подићи више погона за прераду воћа у алкохол. Од традиционалног српског казана дигитална дестилерија разликује се по томе што се у сваком тренутку очитава ниво алкохола.

Температура комине подешава се на тастатури на којој се уносе и параметри рецептуре. Нема потребе за преддестилацијом такозваним препеком. Технологија можда не може да надмаши дружење поред казана.

Али што се тиче квалитета и укуса може да има само бољи, каже Горан Квашчев, професор аутоматике на ЕТФ-у и додаје да укус не може да буде лошији јер је традиционално знање пренето на машину и применом савремених технологија обезбеђује се да ракија увек испадне квалитетна.

Душан Карић је мастер рад писао управо о дестилерији. Са тим знањима није отишао у свет већ у предузетничке воде. „Мислим да има будућности зато што мале компаније пружају могућност сарадње са земљама западне Европе и самим тим обезбеђују боље финансијске услове“, објаснио је Карић.

„Квалитет наших студената је такав да су они веома радо виђени и у домаћим и у страним компанијама, а што је најбоље они имају све већи мотив да остају овде. Да искажу своје потенцијале на изазовним пословима“, истакао је Мило Томашевић декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Било да се баве телекомуникацијама или пољопривредом, било да су велике или породичне све више фирми у Србији улаже у информационе технологије јер тако убрзавају и појефтињују производњу.

„Компаније нама прилазе често са њиховим идејама и буџетима које могу да инвестирају у сарадњу са нама, али такође и заједно аплицирамо за различите пројекте почев од иновационих ваучера које финансира Иновациони фонд“, наводи Милица Ђурић Јовичић из Иновационог центра ЕТФ-а.

Истраживања су показала да трећина студената у Србији, међу којима предњаче будући инжењери, планира да по завршетку студија оде у иностранство. Они који остају углавном рачунају на стране ИТ компаније у којима може да се заради такозвана европска плата. Ипак, будући да привреду и индустрију најбоље развија домаћа памет, стручњаци кажу да је потребно више старт-апова како би млади српски инжењери оснивали сопствена мала и средња предузећа – да своју памет „продају“ по истој цени као и њихове колеге из, на пример, Немачке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара