Нови инфрацрвени сензор ће од телефона правити џепне лабораторије

Највећа немачка хемијска компанија БАСФ представила је инфрацрвени детектор по имену „херцштук“, који би ускоро могао да претвори паметне телефоне у бежичне, џепне лабораторије.

Иновативни "near-infrared" (НИР) сензор за таласне дужине од једног до три микрометра развила је стартап компанија „Тринамикс“, коју су основали БАСФ-ови истраживачи у Лудвигсхафену 2015. године.

Патентирани функционални полупроводнички слој обавијен танким филмом веома је стабилан и штити сензор од спољашњих утицаја попут воде и ваздуха. Ова минијатуризација значи да би „Херцштук“ ускоро могао бити инсталиран као сензорски чип на матичној плочи телефона.

Инфографик прототипа који је БАСФ представио приказује како ће потрошачи у будућности моћи да, на пример, измере садржај масти у намирницама.

У НИР спектроскопији, емитује се краткоталасно инфрацрвено светло које изазива специфичне вибрације молекула које сензор тада може да детектује. У индустријским процесима, ово се рутински спроводи коришћењем велике опреме, на пример за контролу квалитета хране и фармацеутских производа.

Софтвер за специјализовано испитивање се потом може користити за мерење аспеката попут садржаја воде или садржаја протеина и масти.

Инсталирана у паметни телефон, ова технологија за мерење ће такође једног дана давати потрошачима корисне информације о невидљивим својствима њихове хране. Ово може бити од
помоћи људима који желе да, на пример, прате унос масти или да се придржавају веганског режима исхране.

За испитивање хране потребно је само неколико секунди, током којег производ ни на који начин није угрожен. У неким случајевима, НИР сензор се може чак користити за мерење кроз амбалажу, али је примена сензора нарочито корисна за незапаковану и припремљену храну.

Постоје и бројне друге потенцијалне примене „Херцштук“ детектора које се не тичу хране, а које подразумевају мерење нивоа влажности коже у циљу бирања адекватних козметичких производа, мерење активних састојака у лековима или чак мерење садржаја природних влакана у материјалима за намештај.

Први спектрометри који користе нови инфрацрвени сензор биће доступни 2019. године за индустријске и полупрофесионалне потребе. Просечни потрошач ће добити приступ НИР спектроскопији на паметни телефону највероватније од 2022. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво