Наса открила две нове удаљене планете

Орбитални телескоп Насе који тражи нове светове изван Сунчевог система, пет месеци након лансирања, открио је две удаљене планете, наводи се у саопштењу званичника Америчке агенције за истраживање свемира.

Сателит ТЕСС открио је „супер Земљу“ и „врелу Земљу“, планете у соларним системима који су најмање 49 светлосних година удаљени од Земље, што је прво откриће сателита након лансирања из Флориде у априлу.

Научница Сара Сигер наводи да су ове планете претопле да би на њима било живота, али додаје да се од телескопа очекује још открића.

„Мораћемо да сачекамо да видимо шта ће још ТЕСС открити. Знамо да постоје планете, разбацане на небу, које само чекају да буду пронађене“, истакла је Сигерова у изјави Ројтерсу.

Мисија сателита ТЕСС трајаће две године, кошта 337 милиона долара, а циљ је да прошири знања астронома о такозваним егзопланетама које круже око удаљених звезда.

ТЕСС наставља посао свог претходника, свемирског телескопа „Кеплер“, који је открио око 3.700 егзопланета током претходних 20 година, пре него што је остао без горива.

Наса очекује да ће наићи на хиљаде до сада непознатих светова, можда и стотине планета величине Земље или двоструко већих од ње.

Сателит је идентификовао и најмање 73 звезде око којих можда круже и егзопланете.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво