Ускоро електрични аутобуси у Икарбусу

На сајму комерцијалних возила у Хановеру изложено је око 3.000 камиона, аутобуса и пикап возила. Све указује да ће главни погон у будућности бити струја, а кинески произвођачи доминантни. Један од њих, "Ли Јонг", произвођач је електричних аутобуса и за два месеца стиже у "Икарбус".

Тржиште аутобуса и камиона у свету расте. Највећи раст има Кина, која купује возила колико Европа, Северна Америка и Јапан заједно.

Ускоро у "Икарбус" долази један од највећих произвођача аутобуса и камиона у Кини "Ли Јонг", који би требало да у погонима "Икарбуса" монтира искључиво електричне аутобусе, који би се користили у ГСП-у.

Тиме се и Србија укључује у еколошке токове.

Кинези хоће да праве и фабрику батерија код нас. Желе и да аутобус произведен у "Икарбусу" буде европски производ са наших простора, што ствара велики потенцијал за изградњу нових мањих фабрика које ће бити кооперанти у овом пројекту.

На наше тржиште стиже и први камион који уместо класичних ретровизора има камере. Нови "мерцедес АКТРОС" има и ауто-пилота који препознаје бициклисте са стране и сам кочи. Представља најсигурније возило икада произведно у тој класи, али у нашем окружењу прописи не препознају те категорије.

"У Србији, колико ми знамо и колико смо могли да проверимо, немамо проблем да региструјемо возило са спољним камерама, док, на пример, у Босни је на снази стари закон из СФРЈ да возило мора да има спољне ретровизоре како би било регистровано", каже Александар Трифуновић из "Дајмлер камиона".

Возила приказана на сајму немају волан, евентуално имају неки џојстик за мање маневре. Путници и терет биће превожени без возача који се сада своди на програмера возила.

Стручњаци тврде да ће се информационом технологијом и телеметријским системима до 2030. укинути професија професионални возач, а већ сада у Европи постоје такозване пробне аутобуске линије које саобраћају без возача, наравно на електрични погон.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво