Почело чишћење Тихог океана

Тим научника и инжењера предвођен 24-годишњим холандским проналазачем Бојаном Слатом, започео је амбициозан пројекат чишћења Тихог океана од пластичног отпада.

Чишћење Тихог окена започиње у Северној Калифорнији. Холандски проналазач Бојан Слат истиче да је реч о подручју које је двоструко веће од Тексаса.

„Ако бисте то покривали бродовима и мрежама, требало би око 79.000 година да се то очисти“, објашњава овај 24-годишњак.

Брод је испловио из Аламиде. Вуче за собом огроман уређај за масовно сакупљање смећа чија се тежина процењује на 88.000 тона.

Пластика и остали прикупљени отпад могли би да се рециклирају и поново продају, с надом да би једног дана систем могао сам себе да финансира.

„Очекујемо да сваке пете године уклонимо отпад са половине површине Пацифика“, прецизирао је Слат.

Уређај заправо изгледа као огроман гасовод, али необична направа дуга 609 метара ускоро ће кренути у обрачун са оним што је широм света познато под називом „Велики пацифички тепих од смећа“.

„Мислим да је то добра идеја, али ако очистимо смеће, а не зауставимо пластику на самом извору, имаћемо још већи проблем“, указао је др Џери Шубел, један од челника организације „Пацифички акваријум“ (Aquarium of the Pacific).

Пластични прекривач почео је да се формира још половином прошлог века. Кажу да се састоји од неколико милијарди комада отпада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво