И „Амазон“ стигао до магичне тржишне вредности од билион долара!

После „Епла“ и америчка платформа за онлајн трговину „Амазон“ премашила је тржишну вредност од 1.000 милијарди долара, односно билион.

„Амазон“ је тако постао друга америчка компанија која је достигла толику вредност, преноси Ројтерс.

Технолошки гигант „Епл“, чијим се акцијама тргује на берзи, постао је 2. августа прва компанија на свету чија је тржишна капитализација достигла билион долара.

Разлог таквог успеха „Епла“ је, како пише Њујорк тајмс, био једноставан јер је реч о компанији која производи уређаје на које многи људи желе да потроше велике суме новца.

Сада је „Амазон“, чији је оснивач и извршни директор Џеф Безос „тежак“ готово колико и Бил Гејтс и Ворен Бафет, постао друга америчка компанија која је прешла ту некада незамисливу линију. Међутим, овај пут, разлог успеха је нешто другачији.

Наиме, „Амазон“ узима 49 центи од сваког долара потрошеног у е-трговини у Сједињеним Државама, запошљава више од 550.000 људи и генерише годишње приходе у висини 178 милијарди долара.

Продаје све и свашта – од рачунарских компоненти за меморијски простор до путера од кикирикија, али ствар коју је одувек највише продавао инвеститорима, купцима, медијима – јесте узбуђење, јер је у самом почетку „Амазон“ пре свега био нови узбудљив начин за онлајн куповину књига, пише Њујорк тајмс.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 06. сеп 2018, 13:31)
bata [нерегистровани]

biće to još jedna sapunica u nizu

i to ubrzo.

(среда, 05. сеп 2018, 08:37)
anonymous [нерегистровани]

а ми кукала нам мајка

Србија има буџет од неких 20 милијарди долара... међутим ми имамо независност и свест о себи. а то је много много вредније од 1000 милијарди било чега.

(уторак, 04. сеп 2018, 21:53)
anonymous [нерегистровани]

Kompanije=Države

Katastrofa svemirskih razmera da su u Americi toliko popustile dizgine svake regularizacije tržišta da se ovo uopšte dešava. Te kompanije sigurno nemaju niti jedan interes koji prosečan čovek može da zamisli. Osim jednog: da nateraju svakog na svetu po svaku cenu da koristi njihov proizvod.

Odista katastrofa koje ćemo jako brzo postati vrlo svesni.