Норвешка планира џиновску мрежу тунела који „плутају“ под водом

Да би олакшали пут кроз Норвешку која лежи на 1.190 фјордова, јавно предузеће за изградњу путева Норвешке је предложило изградњу првог подводног плутајућег тунела. Тунели ће бити постављани испод Норвешког мора, а њихова изградња ће коштати 25 милијарди долара.

Ако желите да прођете овим делом Норвешке мораћете да возите 1.100 километара, за шта би вам у просеку требало око двадесетак сати.

Норвешка влада због тога ради на највећем инфраструктурном пројекту у историји те земље – ауто-путу Е39.

Рута тог ауто-пута пролази поред чувених норвешких фјордова и да бисте је прешли морате седам пута да се укрцате на трајект.

Процењено је да ће ауто-пут који дупло скраћује путовање коштати невероватне четрдесет три милијарде долара.

„Цена је оправдано висока јер чувамо оно по чему је наша земља најпознатија у свету - фјордове. Екологија има предност над ценом“, каже Стастрад Кеви Солвик, норвешки министар транспорта.

Тунел неће бити ослоњен на дно фјордова, већ ће плутати у специјалном систему сајли и пловака.

„Норвешка већ има 1.150 тунела, а 35 су подводни тунели. Возачи неће приметити разлику да ли возе тунелом кроз стену или је око њега вода“, објашњава Солвик.

Норвешка је већ обезбедила 25 милијарди долара за овај пројекат који би требао да се заврши до 2035. године.

Додуше, инжењери морају да реше многе статичке изазове и извођачке детаље, јер нико није сасвим сигуран како ће таласи, ветар и морске струје утицати на такву плутајућу структуру.

Иначе, фјордови су сами по себи мирна вода па инжењери кажу да је овај пројекат могућ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво