У Европи милион електричних возила

На Старом континенту је половином ове године број електричних аутомобила достигао број од милион, подстакнут растом продаје за више од 40 одсто, наводи се у извештају „ЕВ-Волумес“, базе података о продаји електричних возила.

Око 195.000 електричних возила продато је у првој половини 2018. године на европском континенту, што је за 42 посто више него у истом раздобљу лане, преносе агенције.

То укључује сва електрична возила с батеријама (BEV) и хибриде са пуњивим батеријама, тзв. „плаг-ин“ хибриде (PHEV), лична возила и лакша теретна возила.

Највише електричних аутомобила је у Норвешкој. Таквим темпом раста продаје очекује се да ће укупно до краја године на европским путевима бити 1,35 милиoна електричних возила, стоји у извештају.

Норвешка још води на лествици европских земаља, с продатих 36.500 електричних возила у првој половини 2018. године.

Очекује да ће у Норвешкој до краја године бити продато 84.000 возила, што је 45 одсто од укупне продаје личних аутомобила и лакших теретних возила у тој земљи.

Немачка би по питању укупне продаје могла претећи Норвешку до краја 2018. године.

Европа је досегла бројку од милион електричних возила на својим путевима отприлике годину дана након Кине, али ипак предњачи у односу на САД који ће, очекује се, достићи ту бројку касније током ове године.

„Количина од милион електричних возила важна је прекретница на путу електрификације и задовољавања нивоа емисија, но, наравно, то није довољно“, рекао је Виктор Ирле, тржишни аналитичар „ЕВ-Волумеса“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара