Најатрактивнији пи-си на свету je из Србије!

Београдски тим "AXE-R" направио је најатрактивнији персонални рачунар на свету, који је на такмичењу "CMWS 2018", одлуком стручног жирија, заузео прво место у апсолутно најтежој категорији "Scratch Build", али је проглашен најбољим и гласовима публике.

Пре месец дана Ненад Ђорђевић, Немања Ђорђевић и Душан Србљак пријавили су свој пројекат "AXE-R" за учешће на престижном светском првенству у модификацијама и иновацијама рачунара и рачунарских кућишта "Case Mode World Series 2018".

Несвакидашњи атрактивни хексагони дизајн и импресивне компоненте вештачке интелигенције издвајају "AXE-R" и чине га посебним у односу на све остале рачунаре.

Кућиште "AXE-R" поседује скуп сензора који у сваком моменту прате све виталне параметре рачунара, укључујући влажност и температуру ваздуха. Само брине о компонентама, уколико дође до цурења течности аутоматски се гаси, а уколико температура није оптимална, поклопац се отвара ради проветравања.

Кућиште "AXE-R" немогуће је упалити без физичког кључа, нити отворити поклопац „хаубе“ без кодираног и скривеног РФ кључа. Такође, „хауба“ је покретна и аутоматски се отвара и затвара.

Први пут у историјату такмичења "CMWS" један пројекат је освојио прво место у категорији гласања публике, као и прво место у апсолутно најтежој категорији "Scrach Build" коју је оцењивао стручни жири.

Пројекат се удаљио од онога на шта се тржиште навикло, од распореда компоненти, па све до детаља попут сензора, осветљења, воденог хлађења, што су публика и стручњаци препознали.

„На овај начин“, истиче у саопштењу тим "AXE-R", „показали смо да пи-си какав сви познајемо може да се редефинише“.

Став тима који је на пројекту радио девет месеци је да је „веома битно и да се мотивишу млади људи из целог региона и да им се покаже да је све могуће, уколико имаш добру идеју, вољу и амбицију да нешто постигнеш“.

Тим је припремио детаљни видео-серијал на каналу "PCAXE" на Јутјубу у којем, кроз едукацију, „на занимљив начин приказује развој пројекта и како се, уз посвећен рад и труд, све може постићи“.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво