Паметни телефони, који новитети нас очекују

Ниједан уређај није утицао на човеков живот као мобилни телефон, који користи више од четири милијарде и 770 милиона људи у свету. У премијум класи врхунских и уједно најскупљих телефона, доминирају велике интернационалне компаније, али у сегменту јефтинијих телефона конкуренција је све већа, а мање компаније раде на иновацијама које би определиле купце за њихов бренд.

За оне који обављају већи део посла и неке финансијске трансакције преко мобилног телефона, најбитнија је сигурност уређаја и редовно обнављање сигурносног апдејта, који „Гугл“ даје телефонима који користе платформу Андроид 1, као што је „Нокија“.

„Придружују се породици Андроид 1 телефона уз наравно обећање да ће ти телефони бити ажурирани у следеће две генерације оперативног система, те редовно примати месечне апдејтове, секјурити апдејтове од стране Гугла“, наводи Томислав Химбеле, ХМД менаџер за Југоисточну Европу.

Поред тога што не морате бринути за своје податке, сертификат "Гугла" значи да ће ти телефони бити прихваћени од сваке фирме у свету и да могу задовољити њихове интерне стандарде. Ипак, када бирамо телефон, желимо да он има што више могућности.

Поред бренда, квалитета израде и дизајна, често су пресудне додатне функције. Једна од њих је истовремени рад две апликације на телефону, што штеди време и омогућава обављање одређених послова без прекида.

„Уколико гледате рецимо неки видео-садржај на самом телефону, стигне вам нека порука, хоћете да одговорите а у исто време да наставите да гледате видео-садржај, али је довољно да једним задржајем на тастер поделите екран на пола и да у доњем делу телефона рецимо куцате поруку а у горњем да наставите да гледате тај садржај који сте и до сада гледали“, указује Александра Алексић из „Хуавеј Србија“.

Телефон углавном откључавамо помоћу шифре или отиска прста, али стигло је и ново решење – скенирање лица.

„Тако да је довољно само да усмерите телефон ка вашем лицу и он ће врло једноставно препознати. Наравно, прво је потребно да скенирате како ваше лице изгледа и после тога једноставним погледом можете да откључате сам телефон“, додаје Алексићева.

Од 2012. године, када је продато 680 милиона паметних телефона, за пет година њихова продаја је више него дуплирана, те је до 2017. продато милијарду и 540 милиона.

Да би смањили трошкове, произвођачи често модификују популарне јефтиније телефоне, тако да им уграде бољи процесор, кавалитетнију камеру или новији оперативни систем.

Процењује се да 28 одсто светске популације има паметне телефоне, а да ће их до 2020. године бити више од пет милијарди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво