Српске роботичарке у борби против 190 земаља и предрасуда

Брз и ефикасан робот, који може да реши глобалне проблеме задатак је друге Роботичке олимпијаде, која почиње данас и траје до 18. августа у Мексико ситију. Наш тим, који чини пет ученица треће и четврте године средње школе, бориће се у конкуренцији са још 190 земаља.

Владана Јоксимовић, Катарина Андрић, Нађа Марчетић, Теодора Грубанов и Анђела Преочанин младе су роботичарке које демантују предрасуде да је ова област резервисана за мушки род.

Оне су успешно испуниле први задатак за учешће на Олимпијади у роботици – да од делова које су добиле од организатора саставе и програмирају робота, који ће помоћи у заштити животне средине.

„Интересантно је што ви на милион начина можете да дођете до решења који је вама задат и имате неку слободу како ћете да конструишете тог робота, које ће његове функције да буду и просто да смислите више начина на који ће он да изврши тај задатак који му је задат“, каже Теодора Грубанов.

Робот ког су склопиле треба да носи енергетске кутије, соларне панеле и покрече ветрењачу.

„Свака је имала своју улогу. Нека је била боља као конструктор, нека као програмер, неко је дао идеје, али у суштини није било тешко направити робота. И идеја наша је била да покажемо да и девојке могу да буду инжењери“, каже ментор Вук Вујовић.

А да би показале да могу да се остваре на овом пољу, ученице кажу да је било потребно много труда и одрицања.

„Сваки дан смо проводиле минимум три до четири сата, толико колико нас држи концентрација. Па онда и кад одемо кући ми смишљамо неке идеје, онда кад дођемо овде да би то био што ефикаснији рад“, каже Теодора.

Ефикасан и тимски рад једни су од главних критеријума на олимпијади, која се одржава други пут и има за циљ да охрабри младе људе да се боре са глобалним проблемима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво