Немачка укинула забрану нацистичких симбола у видео-играма

Видео-игре које у себи имају нацистичке симболе, попут кукастог крста, могу да се продају у Немачкој нецензурисане, након укидања дугогодишње забране.

Немачко регулаторно тело за забавни софтвер (УСК) саопштило да је да игре у којима су укључени забрањени симболи могу да се продају у Немачкој уколико се коришћење симбола испостави као „социјално прихватљиво“.

То значи да симболи морају да служе уметничком или научном циљу или да буду коришћени како би представљали одређене историјске догађаје.

Ова одлука уследила је након жустре дебате након цензуре видео-игре Wolfenstein II: The New Colossus, чија је радња смештена у алтернативни универзум, у којем је нацистичка Немачка победила и Хитлер доживео дубоку старост.

Та верзију игре у Немачкој, Хитлерови бркови дигитално су уклоњени, а кукасти крстови на заставама замењени су другим симболима.

И друге видео-игре, попут Call of Duty: Black Ops, South Park: Stick of Truth и Indiana Jones and the Last Crusade, прошле су сличну цензуру.

број коментара 5 пошаљи коментар
(субота, 11. авг 2018, 10:19)
anonymous [нерегистровани]

Na mala vrata

Prvo u video igrama, a šta će sprečiti da ih dozvole i na ulicama? U čemu je razlika?

(петак, 10. авг 2018, 22:12)
Михајло Настасијевић [нерегистровани]

Претходна два коментатора уопште нису схватила суштину вести

Суштина је у томе да је у целом свету у образовне, информативне и забавне сврхе дозвољено показивати нацистичке симболе. Једино није у Немачкој. У жељи да уведу неку корисну новину (рецимо, да у потпуности раскрсте са нацизмом и то покажу целом свету), Немци по обичају претерују у сопственим принципима. Извртање нацистичких симбола у видео играма и филмовима је било показатељ те типичне немачке склоности ка темељном претеривању и одласку из једне у другу крајност. Када су схватили колико је бесмислено то што раде, Немци су одлучили да мало олабаве са својим принципима и још једном се приближе осталом свету.

Према томе, овај пут заиста нема места параноји.

(петак, 10. авг 2018, 20:34)
anonymous [нерегистровани]

sad bar znamo

zasto se neki Hrvati ponasaju kako se ponasaju i od koga uce i ko im dozvoljava.

(петак, 10. авг 2018, 20:05)
anonymous [нерегистровани]

Novi podmladak...

Nove vizije. Niste završili posao, još se vućamo...

(петак, 10. авг 2018, 19:26)
anonymous [нерегистровани]

Geni su cudo

Ljudi se radjaju i umiru a geni naroda vjecno ostaju.