Пентагон забранио апликације за фитнес у ризичним зонама

Војницима и другом особљу у осетљивим америчким базама или високоризичним ратним зонама више неће бити дозвољено да користе апликације за фитнес или програме на мобилном телефону који могу открити њихову локацију.

Пентагон забранио апликације за фитнес у ризичним зонама Пентагон забранио апликације за фитнес у ризичним зонама

Забрану предвиђа ново наређење Пентагона, којим је у ризичним зонама и базама америчке војске забрањено коришћење апликација за праћење физичких активности, али и апликација на другим електронским уређајима, попут мобилних телефона или паметних сатова, које могу открити где се корисник налази.

Коришћење таквих софтвера на личним или пословним уређајима представља значајан ризик за војно особље, тако да они морају бити искључени у извесним зонама у којима делују америчке снаге, наводи се у новој уредби Пентагона, преноси АП.

Али, неће сви амерички војници морати да се одрекну бројача потрошених калорија, будући да ће команданти, на основу безбедносних претњи, моћи да одреде да ли ће се у њиховој бази користити апликације са џи-пи-есом или не.

На пример, војници који вежбају у великим војним базама у САД, попут Форт Худа у Тексасу или Норфолка у Вирџинији, највероватније ће на својим телефонима или уређајима за вежбање моћи да користе софтвере који одају локацију.

Међутим, војници на мисијама у Сирији, Ираку, Авганистану или деловима Африке, мораће да искључе такве опције.

Пентагон своју одлуку оправдава чињеницом да такве апликације могу да открију личне информације, локацију и дневну рутину, те да на тај начин потенцијално створе нежељене безбедносне последице и повећају ризике по целу мисију.

„Америчка војска не жели да пружи неправедну предност непријатељу тиме што ћемо сами одати своју локацију“, објашњава портпарол Пентагона Роб Манинг.

Забринутост због уређаја који имају опцију локације настала је у јануару, након што је апликација компаније „Страва“, која се користи за праћење физичке активности и вежби корисника, открила положаје осетљивих војних база широм света.

Програм заправо користи сателитске информације како би мапирао локације и кретања претплатника фитнес услуга, а мапа је показивала узорке активности између 2015. године и септембра 2017. године.

И док показује много активности широм САД и Европе, у ратним зонама и пустињама, попут Ирака или Сирије, постаје готово потпуно мрачна, осим на неколико места, на којима се, потенцијално, налази војно особље које је користило уређаје за праћење физичке активности.

Пентагон је тада брзо реаговао, наводећи да би ти електронски сигнали потенцијално могли да открију локације трупа које су на тајним, поверљивим или непријатељским местима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво