Премијера новог „Дајмлеровог“ електроаутобуса за градски саобраћај

Најновији модел „Дајмлеровог“ електроаутобуса за градски саобраћај премијерно је представљен у Мајнцу, у Немачкој. Премијера је уприличена за одабраних 1.000 новинара из целог света. Екипа РТС-а имала је прилику да сними градски аутобус „цитаро е“, који са једним пуњењем може да ради цео дан и пређе 200 километара. Значајан је и за Србију, јер је лиценце за градске аутобусе код нас од „Мерецедеса“ добио домаћи произвођач „Икарбус“, па је у наредним годинама могућ трансфер технологије.

Градски аутобус приказан новинарима већ сада може да се наручи и до краја године добиће га многи градски превози у Европи.

За разлику од садашњих електроаутобуса које имамо у нашем превозу, овај има много већи домет, што значи да му нису потребна честа пуњења.

Такође, он се пуни „на утикач“, а не преко троле, па се може користити и на линијама које немају електричну инфраструктуру.

Најновији електрични аутобус „Дајмлера“ има домет од 150 до 200 километара, у зависности од тога у каквим временским условима се користи. Овај аутобус биће основа електификације градског саобраћаја у Европи.

Оваква и слична технологија биће доступна и многима који монтрају аутобусе. Можда ћемо једног дана у „Икарбусу“ моћи да видимо монтирање оваквог „Мерцедесовог“ електричног аутобуса, који би добро послужио Београђанима.

Батерије уграђене у овај аутобус могу се заменити новим и напреднијим у току експлоатације, тако да аутобус не може да застари као пројекат.

„Сада има батерије прве генерације. Планирамо да ко купи аутобус може за две године да добије батерије друге генерације, много јаче, са већим дометом, а ту је и трећа генерација која излази 2025. године и моћи ће да повећа снагу и ранг за 70 одсто“, објашњава главни конструктор „Дајмлера“ Густав Тушев.

Овај аутобус два пута је скупљи од класичног, али је уштеда у одржавању готово већа од 50 одсто. Његова главна предност је што функционише у свим режимима рада, на темпретурама од минус 20 до плус 50 степени.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 11. јул 2018, 16:48)
Aleksandra [нерегистровани]

....

"Dobro ce posluziti Beogradjanima"
... Posto ostatak Srbije nema potrebu za autobusima.