Међу 10 иновативних енергетских уређаја за будућност патент студената ЕТФ-а

„Патент за складиштење чисте енергије“ који је направио тим студената београдског Електротехничког факултета је међу 10 најбољих светских иновативних енергетских уређаја за будућност. Са тим патентом наши студенти стигли су до финала интернационалног такмичења „Фјучер енерџи челенџ“ које ће бити у јулу у Пекингу.

У радионици ЕТФ-а још има машина са почетка прошлог века а наши студенти напрвили су „уређај за будућност“. Њихов „Патент за скадиштење енергије“ може да покрене електрична возила и чамаце, а веома је погодан да у кризним ситуцијама снабдева струјом приоритетне потрошаче – болнице, пекаре, водовод, школе али и грађане.

„Помоћу нашег уређаја становници неке стамбене зграде ће моћи да се снабдевају електричном енергијом у тренуцима када у мрежи нестане струје“, каже Иван Петрић, вођа студентског тима ЕТФ-а у Београду.

 „У лабораторијама Електротехничког факултета имамо дугогодишњу праксу да окупљамо студенте треће и четврте године у тимове од 10 или 15 студената где они раде на развоју практичних пројекта, пројекта који имају примену“, објашњава Слободан Вукосавић, професор Електротехничког факултета у Београду.

Пред финале светског такмичења унапређују свој уређај јер их у Пекингу чека оштра конкуренција. Такмичиће се са колегама десет напрестижњих електротехничких универзитета из Немачке, Америке, Индије, Кине...

Студенткиња ЕТФ-а Милица Карајовић истиче да су сви имали исти задатак, али да је од тима, то јест креативности и предзнања његових чланова зависило до каквог су решења долазили.

„Ми морамо да задовољимо аспекте ефикасног коришћења енергије и аспекте безбедности. Такође, од уређаја се захтева да буде јако компактан односно, мали да би заузимао што мање простора и да задовољи аспекте буке“, наводи Александар Милић, асистент на Електротехничком факултету у Београду.

Пут за Кину кошта па упоредо са завршним тестирањем уређаја раде на прикупљују новаца и захвални су на подршци.

Асистент Електротехничког факултета Лазар Млађеновић истиче да је одзив био сасвим солидан за сада, али да то није довољно, те да би тиму свака будућа помоћ била добродошла да би што већи број чланова тима отишао на такмичење.

Наши инжењери електротехнике тражни су у иностраству. И неки из овог тима већ имају понуде али кажу, циљ им је да се докажу у Србији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво