До сада сте викали на компјутер, сада ће он викати на вас

Компанија „Ај-Би-Ем“ представила је у Сан Франциску вештачку интелигенцију која је у стању да води смислену дебату са људима који су искусни дебатери.

Амерички пословни магазин Фортјун наводи да је, од појављивања првих персоналних рачунара, било људи који су викали на њих, а да сада Пројекат Дебатер – развијан шест година – даје машинама прилику да узврате људима.

Сам компјутер је у облику црног обелиска или монолита, налик оном из филма Одисеја у свемиру 2001.

„Ај-Би-Ем“ је навео да је већ годинама организовао овакве дебате између људи и машине, али само унутар компаније, док је сада први пут представио такву дебату у јавности.

Дебатер је осмишљен с намером да прими и обради једно питање и да затим скенира милијарде реченица из докумената од Википедије до чланака из часописа и вести како би сачинио сопствене аргументе, противаргументе и закључке, које изговара мирним тоном.

Иначе, теме јавно представљене дебате између машине и човека биле су субвенционисање истраживања космоса и повећање примене телемедицине, а ниједан од Дебатерових аргумента није био унапред припремљен, напомињу у „Ај-Би-Ему“.

Иако је ова технологија још у раној фази, представља корак напред у развоју конверзацијских облика вештачке интелигенције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво