Министар Поповић са експертима „Ериксона“ о 5Г технологији

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је шведску компанију „Ериксон“ и са експертима ове компаније разговарао о 5Г технологији, која би требало да буде лансирана до краја ове године.

Поповић је, како је саопштено, навео да са 5Г бежичном технологијом паметни градови, аутомобили без возача, употреба робота, и многе друге иновације, постају свакодневница у свету.

„У Србији ће грађани од тога имати многобројне користи. Људи у руралним срединама имаће на својим уређајима капацитете какве данас искључиво пружа оптичка инфраструктура у градовима“, рекао је министар и најавио посету шведских стручњака из „Ериксона“ који ће до краја године одржати презентацију 5Г технологије у Србији.

Додаје да је четврта генерација мобилних мрежа донела значајне промене у телекомуникацијама, а да технологија 5Г трансформише читаво глобално друштво.

„Пета генерација ће имати много већи капацитет и моћи ће да обезбеди пренос веће количине података за много мање времена него постојеће мреже“, поручио је Поповић.

У разговору са потпредседником „Ериксона“, Улфом Персоном министар Поповић је позвао шведске партнере да више улажу у Србију и истакао да, када су у питању Ај-Ти и иновације, у Србији постоје одлични млади инжењери и најбољи технички факултети у Југоисточној Европи.

Министар је истакао и да Србија нема царине за извоз у ЕУ и Русију, што је један од разлога зашто се велики број светских технолошких компанија одлучује да инвестира у Србију.

Поповић је позвао компанију „Ериксон“ да отвори развојни центар у Србији и додао да већ постоје одлични примери шведских Ај-Ти компанија које су у Србији отвориле развојне центре. „Неки од најнапреднијих шведских Ај-Ти производа развијају се управо у Србији и на том послу раде млади српски инжењери“, објаснио је Поповић.

Као пример младих српских стручњака, министар је истакао да управо у „Ериксону“ као директор развоја ове компаније ради Србин, Милан Башић.

На састанку је речено и да Србија и „Ериксон“ могу да сарађују у бројним областима, посебно када је у питању размена компетенција и инжењера, као и да ова компанија може да помогне Србији у прилагођавању прописа ЕУ у подручју телекомуникација.

Поповић се у Стокхолму састао и са државним секретаром Министарства спољних послова Краљевине Шведске за ЕУ и трговину, Оскаром Стенстремом, и том приликом представио програме које Србија предузима у циљу развоја иновационе инфраструктуре и иновационог предузетништва.

Државни секретар Стенстрем истакао је да су иновације основ раста шведске привреде, и изразио задовољство програмима за развој регионалних старт-ап центара и женског иновационог предузетништва које спроводи српска влада.

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 18. јун 2018, 09:15)
anonymous [нерегистровани]

a koliko je 5G zdrav

niko ne prica o zdravstvenom okruzenju u "supi" elektromagnetnih talasa, poznatijoj kao elektrosmog. vec sada su uzasno velike posledice poremecenog spavanja pored komsijskog rutera (pogotovo onih u stanovima). postoji totalni argumenat za potpuno zaustavljanje sirenja okoncentracije talasa, antena, rutera i svega slicnog a to je zdravstvena bezbednost stanovnistva. Visoko kvalifikovani strucnjaci s kojimasam imao prilike da razgovaram kazuju da je preko potrebno u svakoj tacki prostora izmeriti broj "vajfajeva" tj bezicnih signala. ako oni prevazivalze odreedjenu vrednost borava ku toj tacki je opasan. sela Srbije koliko toliko su bila postedjena zracenja od antena i medjusobnog ubijanja bliskih rutera "iza zida", ono sto stanovi imaju kao svoju svakodnevicu. sada sa ovim 5G antenama na vrh brda otvaraju se neverovatne mogucnosti za "novo" elektrozagadjenje o kojem novcem optereceni politicari niti misli, niti su spremni da jednom recju to pomenu. Epidemija boelsti mozga je na pomolu, od hronicnog umora, poremecaja rada hipofize (te i celokupnog endokrinog sistema poput svima vidljivog obmairanja stitne zlezde u Srbiji), autizam, gubitak kratkotrajne memorije za svakodnevne aktivnosti, rak, glavobolje, migrene i sve ostalo. Dole 5G mreza, dole ubistveni napredak!

(понедељак, 18. јун 2018, 01:56)
anonymous [нерегистровани]

Smesno i tuzno!

Pametni gradovi u Srbiji! Neka prvo srede ulice, kanalizacije i naprave javni wc, a ne da ljudi vrse nuzdu na sred ulici, sto vidjam svaki dan! Automobili bez vozaca - mislite na pametni motokultivator?! Sto nas svaki dan truje! Jedan obican sat nemogu godinama da poprave u sred centra glavnog grada (na trgu) i oni pricaju nesto o robotima! :) Ajmo sada nesto mnogo ozbiljnije: Zasto ne spominjete da 5G tehnologija 4 puta!! jace zraci nego danasnja 4G tehnologija? U Svajcarskoj je drzava stopirala uvodjenje 5G, zato sto je 4x preko dozvoljenog! Bolje da brinete o zdravlju naroda (sto je najgore u evropi) nego o automobilima bez vozaca i robotima!

(субота, 16. јун 2018, 16:32)
Dragan S [нерегистровани]

Zluradi komentari

Neki pokusavaju da svoju losu volju i ogorcenost svojim stanjem duha prenesu i na ostale koji prate vesti na RTSu. Ali ovde se radi o pokusaju jednog coveka da svojom idejom Srbiju priblizi razvijenom svetu u kome i mi imamo svoje ljude koji su u potpunosti dorasli sadasnjem trenutku u kome se Evropska nauka nalazi.

(петак, 15. јун 2018, 00:24)
bata [нерегистровани]

već 5G ?

Bravo ! ..... a ni 3G nemamo kako treba.

(четвртак, 14. јун 2018, 14:42)
anonymous [нерегистровани]

Сигурно

им је дао смернице како то треба да се уради. Можда је чак ,понудио и техничко решење.