Министар Поповић са експертима „Ериксона“ о 5Г технологији

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је шведску компанију „Ериксон“ и са експертима ове компаније разговарао о 5Г технологији, која би требало да буде лансирана до краја ове године.

Поповић је, како је саопштено, навео да са 5Г бежичном технологијом паметни градови, аутомобили без возача, употреба робота, и многе друге иновације, постају свакодневница у свету.

„У Србији ће грађани од тога имати многобројне користи. Људи у руралним срединама имаће на својим уређајима капацитете какве данас искључиво пружа оптичка инфраструктура у градовима“, рекао је министар и најавио посету шведских стручњака из „Ериксона“ који ће до краја године одржати презентацију 5Г технологије у Србији.

Додаје да је четврта генерација мобилних мрежа донела значајне промене у телекомуникацијама, а да технологија 5Г трансформише читаво глобално друштво.

„Пета генерација ће имати много већи капацитет и моћи ће да обезбеди пренос веће количине података за много мање времена него постојеће мреже“, поручио је Поповић.

У разговору са потпредседником „Ериксона“, Улфом Персоном министар Поповић је позвао шведске партнере да више улажу у Србију и истакао да, када су у питању Ај-Ти и иновације, у Србији постоје одлични млади инжењери и најбољи технички факултети у Југоисточној Европи.

Министар је истакао и да Србија нема царине за извоз у ЕУ и Русију, што је један од разлога зашто се велики број светских технолошких компанија одлучује да инвестира у Србију.

Поповић је позвао компанију „Ериксон“ да отвори развојни центар у Србији и додао да већ постоје одлични примери шведских Ај-Ти компанија које су у Србији отвориле развојне центре. „Неки од најнапреднијих шведских Ај-Ти производа развијају се управо у Србији и на том послу раде млади српски инжењери“, објаснио је Поповић.

Као пример младих српских стручњака, министар је истакао да управо у „Ериксону“ као директор развоја ове компаније ради Србин, Милан Башић.

На састанку је речено и да Србија и „Ериксон“ могу да сарађују у бројним областима, посебно када је у питању размена компетенција и инжењера, као и да ова компанија може да помогне Србији у прилагођавању прописа ЕУ у подручју телекомуникација.

Поповић се у Стокхолму састао и са државним секретаром Министарства спољних послова Краљевине Шведске за ЕУ и трговину, Оскаром Стенстремом, и том приликом представио програме које Србија предузима у циљу развоја иновационе инфраструктуре и иновационог предузетништва.

Државни секретар Стенстрем истакао је да су иновације основ раста шведске привреде, и изразио задовољство програмима за развој регионалних старт-ап центара и женског иновационог предузетништва које спроводи српска влада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво