Корисници са „Фејсбука“ беже на „Вотсап“

Многи корисници пребацују се са „Фејсбука“ на затворене форуме попут „Вотсапа“ како би расправљали о дневним вестима јер брину због приватности, лажних вести и „затроване атмосфере“ у којој се одвија дискусија на тој платформи, показало је истраживање Ројтерсовог института за студије новинарства.

Најновији извештај о дигиталним вестима Ројтерсовог института показао је да опада употреба вести преко Фејсбука, нарочито међу младима, који се радије окрећу Вотсапу, Инстаграму и Снепчету.

„Људима постаје помало досадан Фејсбук“, рекао је водећи аутор седмог годишњег извештаја Ник Њуман за Фондацију „Томсон Ројтерс“.

Фејсбук је и даље најпопуларнија друштвена мрежа за вести, с 36 одсто корисника протекле недеље, али губи предност у односу на друге априкације, нарочито од Вотсапа, који је утростручио популарност као извор вести у протекле четири године за 15 одсто.

Људи се боље осећају када „разговарају“ на затвореним платформама у земљама са „поларизованим поделама“ и где може бити опасно да се отворено изражавају политички ставови, као што су Малезија и Турска, наводи се у студији.

Испитаници су рекли да често налазе приче на Фејсбуку и Твитеру и прослеђују их на групе на Вотсапу ради дискусије у оквиру мањег круга пријатеља.

Иако се већи део пада интереса за Фејсбук приписује промењеним алогоритмима, који као приоритет стављају интеракције са пријатељима и породицом, поверење такође представља велики проблем.

Само 23 одсто од 74.000 људи, испитаних у 37 земаља, рекло је да верује вестима на друштвеним медијима, у односу на 44 одсто оних који генерално верују вестима, преноси Ројтерс.

Све више људи плаћа да би имало приступ вестима на интернету у појединим земљама, а да је тај број достигао 30 одсто у Норвешкој, где се донације такође појављују као алтернативна стратегија, показује студија Ројтерсовог института, коју је финансирала Фондација „Томсон Ројтерс“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво