Кинески хакери украли више од 600 гигабајта података о војним пројектима САД

Хакери који раде за кинески владу упали су у базе података фирме која производи опрему за америчку морнарицу и украли велику количину података, укључујући детаље и планираној суперсоничној противбродској ракети и пројекту „Морски змај“, преноси „Вашингтон пост“.

Амерички медији су о упаду у базе података први пут јавили у петак, а сада је утврђено да је украдено чак 614 гигабајта података у два одвојена хакерска напада у јануару и фебруару.

Не наводи се тачно о којој се фирми ради, али је Њујорк тајмс обелоданио да се међу украденим подацима налазио и пројекат "Sea Dragon" (Морски змај), који је класификован као „оружје са офанзивним капацитетима које ће бити интегрисано у оквиру постојећих оружаних система на постојећим морнаричким платформама“.

Док су јавно доступни детаљи везани за пројекат веома ретки, Пентагон је, према писању америчких медија, од 2015. године до сада на пројекат "Sea Dragon" потрошио 300 милиона долара. Тестирање је било планирано за септембар.

Вашингтон пост такође наводи да су планови за суперсоничну противбродску ракету, која је планирано да буде употребљена у подморничком арсеналу до 2020. године.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво