Руси праве ласерски топ за уништавање свемирског отпада

Решење за проблем отпада који се налази у Земљиној нижој орбити имају стручњаци руске Агенције за истраживање космоса „Роскосмос“ – снажни ласерски „топ“!

Руси праве ласерски топ за уништавање свемирског отпада Руси праве ласерски топ за уништавање свемирског отпада

Уколико пробе буду успешне, метода ће обезбедити безбедније истраживање космоса. На развоју технологије радила је „Корпорација за прецизне системе“ која је огранак „Роскосмоса“, пише Раша тудеј.

У извештају који је поднела руској Академији наука, компанија је затражила подршку за истраживање и развој и за експериментални рад са ласером који зраком може да спали свемирски отпад.

Снажни ласерски „топ“ био би постављен на три метра висок оптички телескоп, чија је изградња у току. Телескоп, предвиђен за посматрање и праћење сателита и потенцијално опасног свемирског отпада, у случају одобрења пројекта, био би преправљен у велики ласер.

У извештају, у који је увид имала руска новинска агенција „РИА новости“, наводи се да би агрегат стварао енергију потребну за ласер. „Терминатор за свемирски отпад“ уништаваће све што је потребно процесом познатим као ласерска аблација.

Међу стварима које су на списку за уништавање је отпад са свемирских бродова, али и остале врсте ђубрета, попут изгубљене рукавице астронаута у нижој Земљиној орбити.

Према претпоставкама Насиних стручњака, у свемиру има више од 500.000 комада отпада величине кликера или већих.

Америчка агенција за истраживање свемира упозорава да „релативно мали део орбиталног ђубрета“ може да нанесе штету летелицама и сателитима. Од око 500.000 комада отпада, тек 20.000 је веће од лопте за бејзбол, наводи Наса.

Све је више земаља заинтересовано за истраживање космоса, те проблем налетања на отпад практично расте из дана у дан, што значи да је било само питање времена када би се постојање уређаја попут ласерског топа руских стручњака показало као неопходно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи