Нови скандал „Фејсбука“, подаци дељени произвођачима телефона?

„Њујорк тајмс“ тврди да је „Фејсбук“ постигао договор о подели података са најмање 60 компанија, које се баве производњом телефона и других уређаја, међу којима су и „Епл“ и „Амазон“, што је изазвало додатну забринутост око тога чега се корисници одричу кад користе ту друштвену мрежу.

„Фејсбук“ негира наводе медија да је пружао обимне информације о својим корисницима и њиховим пријатељима трећим странама, као што су произвођачи телефона.

Компанија напомиње да није сагласна са наводима листа да јој је софтвер, који је развила пре 10 година, помогао да добије приступ уређајима као што је „ајфон“.

Име Арчибонг из „Фејсбука“ навела је на блогу да је компанија задржала чврсту контролу над технологијом, познатом као апликациони програмски интерфејс (АПИ) и да није упозната ни са каквом злоупотребом фирми сa којима је сарађивала.

Са друге стране, Њујорк тајмс тврди да је „Фејсбук“ дозволио компанијама да приступе подацима пријатеља корисника, без њиховог изричитог пристанка, преноси АП.

Према наводима листа, поједини произвођачи уређаја могли су да прикупе личне податке тих пријатеља, иако су они били под утиском да су забранили било какву поделу својих података.

Ово је друга афера која потреса популарну друштвену мрежу, након што је објављено да је компанија за прикупљање података „Кембриџ аналитика“ користила податке више милиона корисника Фејсбука, због чега је директор „Фејсбука“ Марк Закерберг сведочио у америчком Конгресу и у Европском парламенту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво