Најскупљи ратни брод на свету амерички „Џералд Форд“!

Носач авиона Америчке морнарице „Џералд Форд“ најсавременији је носач авиона у америчком арсеналу, а уједно и најскупљи ратни брод на свету – кошта више од 13 милијарди долара!

Најскупљи ратни брод на свету амерички „Џералд Форд“! Најскупљи ратни брод на свету амерички „Џералд Форд“!

„Џералд Форд“ пролази последњу фазу теситрања, током које ће се исправити уочени проблеми попут одређених компоненти које су оштећене током тестирања, као и катапултови и челичне сајле за лансирање и слетање авиона.

За његов даљи развој одређено је још 120 милиона долара, чиме је премашена цена коју је дозволио амерички Конгрес за његов развој од 12,9 милијарди долара.

Новитети на броду су нове и напредније дизалице за подизање бомби на палубу носача авиона, које ће, како наводи Си-Ен-Ен, убрзати процес качења бомби на авионе.

Проблеми око електромагнетног катапулта за лансирање авиона са палубе настали су 2015. године. Овогодишњи извештај Пентагона указује на то да носач авиона има знатне проблеме и са радаром, због чега је осетљивији на нападе и ограничен током рутинских операција.

Од ситнијих проблема, извештај указује на мањак кабинског простора за посаду.

„Џералда Форда“ очекује још једно тестирање на мору средином јула, које ће се обавити у циљу утврђивања спремности носача авиона након редовног сервиса.

Пре него што буде распоређен на свој први борбени задатак, носач авиона ће морати да прође и кроз тест који ће показати како се носи са експлозијама у непосредној близини трупа брода.

Најновији носач авиона може да се похвали и тиме да има први нови дизајн оваквог брода у последњих 40 година.

Носач „Џералд Форд“ дугачак је 335 метара, а тежак више од 100.000 тона. Према званичним подацима Америчке морнарице, носач авиона наоружан је са четири ракетна система одбране, два радарски навођена топа калибра 20 милиметара, као и са четири митраљеза калибра 12,7 милиметара. На броду има места за више од 2.600 чланова посаде и 75 авиона.

Његова прва борбена дејства очекују се 2020. године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво