Почео први „хакатон“ Канцеларије за ИТ и е-Управу

У „Стартит центру“ у Београду и простору „Дели“ у Нишу почео је први државни „хакатон“ под називом #CodeGovernment, који организује Канцеларија за ИТ и е-Управу у сарадњи са Кабинетом председнице Владе и иницијативом „Дигитална Србија“.

Ово такмичење програмера и дизајнера је намењено редизајнирању и тражењу бољег и функционалнијег технолошког решења које треба да унапреди корисничко искуство националног портала е-Управа.

„Хакатон“ је догађај у трајању од 24 до 48 сати, током кога тимови састављени од ИТ стручњака различитих профила раде на развоју иновативних решења конкретног проблема, саопштили су организатори.

Такмичарима је на самом почетку додељен правилник и пројектни задатак.

На #CodeGovernment „хакатону“ учествује укупно 14 тимова - девет у Београду и пет у Нишу, на којима ће бити додељене три награде - ваучер у вредности од по 2.500 долара у динарској противвредности за куповину у продавницама технике.

„Циљ 'хакатона' је унапређење корисничког искуства коришћења портала Еуправе. Структура сајта треба да обезбеди корисницима једноставан и интуитиван приступ до свих жељених услуга. Фокус је на кориснику и његовим навикама приликом коришћења система“, изјавио је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-Управу.

На представљању задатка такмичарима у Нишу био је и Владимир Тркуља, један од оснивача организације „Стартит“.

„'Стартит' и друге чланице иницијативе 'Дигитална Србија' верују да је сарадња привреде и државе од пресудне важности за трансформацију Србије у дигитално друштво. Само кроз заједнички рад можемо да дођемо до решења која ће омогућити да сваки појединац и свака компанија осете предности живота и пословања у дигиталној Србији“, истакао је Тркуља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво