Бангладеш лансирао свој први сателит

Аеронаутичка компанија „Спејс-икс“, у власништву магната Илона Маска, лансирала је у орбиту први сателит Бангладеша. На тај начин је Бангладеш ушао „у светски сателитски клуб“.

Најновија верзија ракете „Фалкон 9“, која може да врши најмање десетак повратних летова, а можда чак и 100, подигла је комуникациони сателит „Бангабанду-1“, назван по надимку „Пријатељ Бенгала“ који је носио Шеик Муџиб, оснивач Народне Републике Бангладеш.

Ракета је лансирана из „Кејп Канаверала“ на Флориди, а ранији покушај лансирања у четвртак није успео – осдложен је у последњем тренутку. 

Ракета „фалкон 9“ се већ и вратила и успешно слетела на платформу у океану.

Извршни директор „Спејс-икса“ Илон Маск каже да би лансирање ракете два пута у истом дану било „ђаволски тешко“, али се нада таквом успеху већ почетком наредне године.

Наводи се да је лансирање, које је преношено уживо, поздрављено у Бангладешу, чији експерти су изјавили да ће сателит представљати прекретницу у телекомуникацијском сектору.

Премијерка Шеик Хасина је у телевизијском обраћању рекла да ће овај сателит представљати „велику предност за информациону технологију, представљајући улазак Бангладеша у „светски сателитски клуб“.

„Захвалила бих 'Талес Аленији', произвођачу сателита у Француској, за изградњу 'Бангабанду-1', као и 'Спејс-Икс' из САД, који је био одговоран за лансирање сателита. Захвалила бих и Русији која нам је омогућила да користимо њихов орбитални слот“, рекла је Хасина.

Наводи се да ће сателитом бити управљано из града Џодпур у Газипуру, у близини главног града Бангладеша и из још једне земаљске станице Рангамати Бетбунија, на југоистоку земље, која ће служити као алтернативна станица.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво