У „Тари“ произведен први црногорски аутомат ТМ-9

Мојковачка фабрика оружја „Тара“ представила је први аутомат направљен у Црној Гори ТМ-9, пушку ТМ-10 и друге производе на сајму наоружања у Куала Лумпуру. Ускоро се очекује и закључивање уговора за азијско тржиште.

Извршни директор „Таре“ Радоје Кљајевић нагласио је да фабрика већ годинама производи мало оружје, али да су на сајму у Малезији представљене нове и модификоване верзије.

„Тара“ је конструисала први црногорски аутомат ТМ-9, у калибру 9 пута 19 милиметара.

Како се наводи у опису производа, то оружје је дизајнирано специјално за снаге безбедности, а мале димензије омогућавају лако руковање у возилима и затвореном простору.

Осим аутомата, представљена је и јуришна пушка ТМ-10 у калибру 7,62 милиметра, који се најчешће користи за прецизно гађање, као и компактна верзија пиштоља ТМ-9, преноси портал РТЦГ.

„Рад на конструисању оружја трајао је неколико година, ради се о озбиљном развојном подухвату који је подразумевао улагање огромних новчаних средстава. Набављене су савремене аутоматизоване мултифункционалне машине, ангажован стручан инжењерски кадар из области производње оружја из Аустрије, Немачке и Србије. У питању је међународна сарадња, с тим што наглашавамо да се израда свих основних делова обавља у Мојковцу, у Црној Гори“, објаснио је Кљајевић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 09. мај 2018, 14:54) - anonymous [нерегистровани]

Poštovanje

Za razliku od Vas koji ste veliki crnogorac ja neiskazujem vama i vašoj državi nepoštovanje ako želim da u svojim naporima da budete posebni koristite svoju glavu i pamet , i da neprihvatate ništa srpsko pa tako i savete stručnjaka kako god da to nazovete.Vi ste Srbiji i srpskom narodu dovoljno pokazali nepoštovanja za 1000 godina.

(недеља, 06. мај 2018, 12:06) - Blazo J [нерегистровани]

Re opremanje

Nemam rijeci na ovakve komentare!zavidnost ljubomora i omalovazavanje moje Crne Gore!Srami se tvog komentara a nije ti ni red da se se brigas sta se desava u tudjoj drzavi!

(недеља, 06. мај 2018, 01:36) - anonymous [нерегистровани]

To kao male puske, zgodne za upotrebu iz vozila, pa hoce li oni naoruzavati policiju i vojsku ili kriminalce ?

Ih cuj cojece 200 komada za opremanje vojske Crne Gore, jedino ako racunas i rezervni sastav, onda bi trebalo toliko svijetlog oruzja.
Sve tri helikoptera vojske Crne Gore ce biti angazovana na transportu oruzija kada bude gotovo.

(субота, 05. мај 2018, 17:09) - Srbin [нерегистровани]

opremanje

Sad ce da proizvedu 200 komada i time ce da opreme celu vojsku CG.

(субота, 05. мај 2018, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Nasi inzenjeri rade za Crnu Goru,koja uzima duplikat....a priznali su Kosmet,odvojili se,oteli deo teritorije kod Kosmeta..sta jos...

(субота, 05. мај 2018, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

...

bas mi je drago zbog njih, ali mi stvarno nije jasno kako je ova vest za nas (gradjane Srbije) bitna i interesantna?

Kakve veze mi imamo sa ovom pricom, da se ona nasla kao vest na portalu Javnog Servisa Srbije?!?