У „Тари“ произведен први црногорски аутомат ТМ-9

Мојковачка фабрика оружја „Тара“ представила је први аутомат направљен у Црној Гори ТМ-9, пушку ТМ-10 и друге производе на сајму наоружања у Куала Лумпуру. Ускоро се очекује и закључивање уговора за азијско тржиште.

Извршни директор „Таре“ Радоје Кљајевић нагласио је да фабрика већ годинама производи мало оружје, али да су на сајму у Малезији представљене нове и модификоване верзије.

„Тара“ је конструисала први црногорски аутомат ТМ-9, у калибру 9 пута 19 милиметара.

Како се наводи у опису производа, то оружје је дизајнирано специјално за снаге безбедности, а мале димензије омогућавају лако руковање у возилима и затвореном простору.

Осим аутомата, представљена је и јуришна пушка ТМ-10 у калибру 7,62 милиметра, који се најчешће користи за прецизно гађање, као и компактна верзија пиштоља ТМ-9, преноси портал РТЦГ.

„Рад на конструисању оружја трајао је неколико година, ради се о озбиљном развојном подухвату који је подразумевао улагање огромних новчаних средстава. Набављене су савремене аутоматизоване мултифункционалне машине, ангажован стручан инжењерски кадар из области производње оружја из Аустрије, Немачке и Србије. У питању је међународна сарадња, с тим што наглашавамо да се израда свих основних делова обавља у Мојковцу, у Црној Гори“, објаснио је Кљајевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво