„Пустињска кућа“ у финалу соларног такмичења у Дубаију, држава обећава помоћ

Паметна кућа коју је направио студентски тим „Твис бокс“ је у финалу светског архитектонског такмичења – „Соларни десетобој Блиски исток“. Премијерка Ана Брнабић и министар Ненад Поповић били су на промоцији те паметне куће и позивали привредне компаније да подрже наше студенте, да је саграде и оду у Дубаи.

„Пустињска кућа“ наших студената је иновативна, технолошки потпуно паметна, енергетски ефикасна и самоодржива. Модерног је ентеријера, а има и електрични пуњач за аутомобил. Потпуно је прилагођена тропским условима живота и оцењиваће је у десет категорија.

Срећко Андријевић, студент Архитектонског факултета у Београду, каже да се у кући налази све што је потребно шесточланој породици.

„Оцењује се на самом такмичењу коришћење куће и спремање вечере, пере се веш, све те неке дневне активности, односно гледа се да ли то кућа може да поднесе енергетски у смислу соларне енергије и воде која се сакупља“, рекао је Андријевић.

Вођа пројекта Наташа Ћуковић Игњатовић, доцент Архитектонског факултета, каже да ће пројекат бити изложен у највећој соларној електрани у свету, где они сада праве такозвану енергетску променаду.

„Направили су велики истраживачки центар и промо центар и заправо на том шеталишту између та два центра биће саграђени сви ти објекти“, каже Наташа Ћуковић Игњатовић.

До такмичења има шест месеци, а Влада је потврдила да ће кућа наших студената представљати Србију и на привредној Експо изложби у Дубаију 2020. године. Али за њену реализацију треба новца. 

Министар Ненад Поповић каже да ће Влада Србије делимично, колико је у могућности, подржати пројекат.

„Мислим да је веома важно да ми заинтересујемо целокупну српску привреду, која има могућности да помогне ове пројекте и на овај начин се рекламирају како би свој потенцијал показали на једном изванредном тржишту“, рекао је Поповић.

„Велики посао је урађен у претходне две године и ми бисмо заиста желели да позовемо све који би могли да нам помогну да овај посао доведемо до краја и да овај павиљон буде изграђен у Дубају у новембру ове године“, рекао је Владан Ђокић декан Архитектонског факултета у Београду.

У прављењу „Пустињаске куће“ учествовало је 100 студента са пет београдских факултета – архитектуре, електротехнике, грађевине, машинства и технологије.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 28. апр 2018, 14:15) - Светлана Андријанић [нерегистровани]

Не дозволимо да нам светско такмичење буде лични пораз!

Ако је судити по оној народној да "На млађима свет остаје!" Србија не треба да се брине за своју будућност.
Имамо дивне, паметне, креативне и иницијативне младе људе, који, вођени искусним и предузимљивим менторима, крупним корацима иду ка свом циљу. Али, њихов циљ није живот у пустињи, већ да Србија постане оаза мира и благостања. Они су наши амбасадори у свету и магнети који у Србију могу да привуку светски капитал и инвестиције за различите пројекте. Препознајмо њихов одлазак на светско такмичење као афирмацију читаве државе и дајмо сви свој допринос, у складу да својим могућностима, да ови млади људи оду у свет на такмичење и врате своје паметне главице овде, помажући својој држави у развоју.
У противном, бојим се да, ако њихов потенцијал не препознамо ми, учиниће то неко други из света, и та деца ће отићи из земље за својим идејама.
А онда ће то бити наш лични пораз!

(петак, 27. апр 2018, 23:57) - anonymous [нерегистровани]

Велико браво за нашу академску омладину!

Без обзира докле ће се стићи - и ово је велики подвиг.
Али не само наши привредници, већ и банке, као и држава, не би смели да допусте да овај пројекат остане само једна макета у витрини, јер је сасвим јасно да његова реализација може донети солидан капитал и снажну рекламу за све учеснике у тој реализацији, без обзира да ли ће бити победник на такмичењу.

(петак, 27. апр 2018, 21:28) - anonymous sasa [нерегистровани]

Sve je to lijepo!

Ali ako po završetku naših projekata nema naših jakih firmi koje mogu da isfinansiraju velike projekte na kojim mogu da zarade đabe nam sve! Našu će pamet kupiti za "male" pare ili jednostavno kopirati uz male izmene i država Srbija od toga neće imati ništa. Bez plana od projekata, finalizacije i proizvodnje od naših firmi mi od naše pameti nećemo imati ništa a najrazvijenije zemlje i jesu uspešne zato što koriste što svoju što tuđu pamet da nove proizvode prodaju celom svetu. Mi imamo pamet da smislimo i napravimo ali da to seriski proizvodimo je malo teži slučaj.