Одложено лансирање Насиног сателита због квара

Компанија „Спејс икс“ је, због квара на контролном систему, одложила лансирање новог Насиног сателита са телескопом дизајнираним да открива планете налик Земљи које круже око звезда ван Соларног система.

Сателит ТЕСС (Transit Exoplanet Survey Satellite) Америчке агенције за истраживање свемира требало је да буде лансиран у 18.30 по локалном времену из станице Кејп Канаверал. Лансирање одложено за најмање 48 сати.  

„Спејс експлорејшн текнолоџиз“, то јест „Спејс икс“, компанија милијардера Елона Маска, саопштила је да је дошло до квара на контролном систему вођења ракете.

Мисија сателита ТЕСС, која кошта 337 милиона долара, требало би да траје две године, преноси Ројтерс.

ТЕСС је дизајниран да допуни рад свемирског телескопа „Кеплер“, који је открио највећи део од око 3.700 егзопланета документованих од стране астронома током протеклих 20 година.

Како се наводи, Наса очекује да се прецизно утврди хиљаде непознатих светова, од којих је око 100 можда величине Земље или двоструко веће од ње.

Очекује се и да се ТЕСС фокусира на око 200.000 унапред одабраних звезда које су ближе Земљи, али и на звезде које научници називају црвени патуљци, а које су мање, хладније и постоје дуже него Сунце.

Велика је вероватноћа да су те звезде црвени патуљци величине Земље и тиме су потенцијално погодније за ближе истраживање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво