Пресечен подводни кабл, 22 земље остале без интернета

Подводни кабл дугачак 17.000 километара, а који повезује 22 државе од Француске до Јужне Африке, пресечен је 30. марта, због чега су становници Сијера Леонеа и Мауританије делимично, односно потпуно изгубили приступ интернету.

Тим проблемом били су погођени и Обала Слоноваче, Сенегал, Екваторијална Гвинеја, Гвинеја, Гвинеја Бисао, Либерија, Гамбија и Бенин, наводи „Дин“, фирма за интернет инфраструктуру у власништву компаније „Oракл“, преноси Бизнис инсајдер.

Како је наведено, није познато како је дошло до тога да кабл буде пресечен, али се сугерише да је изгледа влада Сијера Леонеа потпуно укинула интернет становништву у ноћи између 31. марта и првог априла у покушају да утиче на изборе које су тамо одржани.

Најзначајнији и најдужи прекид забележен је у Мауританији, где је тотални прекид интернета трајао скоро 48 сати, након чега је веза делимично обновљена, наведено је на блогу фирме „Оракл Дин“.

Прекид је показао колико је рањив светски интернет приликом једноставног сечења кабла, као и да се око 97 одсто свих међународних података преноси таквим кабловима.

Британске и америчке обавештајне службе упозориле су да је веома мало учињено на заштити каблова.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво