Британски парламентарци: „Фејсбук“ нас је обмањивао

Шеф комитета за медије британског парламента Дејмијан Колинс каже да је „Фејсбук“ обмањивао британске парламентарце о тиме колики је ризик да се подаци корисника деле без њихове дозволе.

Колинс је рекао да ће затражити од директора „Фејсбука“, Марка Закерберга, и још једног званичника те компаније да се појаве пред комитетом, који истражује дезинформације и лажне вести, преноси АП.

„Неко мора да преузме одговорност за ово. Време је да Марк Закерберг престане да се скрива иза своје странице на Фејсбуку“, рекао је Колинс.

Оптужио је дирекора компаније за анализу података „Кембриџ аналитика“ Александра Никса да лаже.

Никс је прошлог месеца саопштио да „Кембриџ аналитика“ није добила податке од истраживача оптуженог да је прикупљао личне информације милиона корисника Фејсбука.

„Кембриџ аналитика“ прикупила је приватне информације више од 50 милиона корисника Фејсбука које је искористила за развијање техника за подршку изборној кампањи Доналда Трампа 2016. године, објавили су Њујорк тајмс и лондонски Обзервер.

Државни тужилац Масачусетса Мора Хили је саопштила да је, после ових навода, њена канцеларија покренула истрагу.

„Грађани Масачусетса заслужују неодложне одговоре 'Фејсбука' и 'Кембриџ аналитике'“, објавила је Хилијева на Твитеру уз линк који води на текст Њујорк тајмса.

„Фејсбук“ је у петак саопштио да је суспендовао „Кембриџ аналитику“ после открића да су прекршена права о приватности података, преноси Ројтерс.

Амерички и британски листови су, позивајући се на бивше запослене „Кембриџ аналитике“, са седиштем у Лондону, навели да је ово једна од највећих злоупотреба података у историји „Фејсбука“.

Како се наводи, „Кембриџ аналитика“ је искористила податке, које је без дозволе преузела почетком 2014. године, за софтверски програм којим се предвиђа и утиче на избор приликом гласања.

Обзервер пише да је више од 50 милиона профила у то време представљало скоро четвртину потенцијалних гласача у САД.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво