Џејнс: У Београду представљене три нове беспилотне летелице и први српски псеудосателит

На другом Самиту авијације југоисточне Европе (СЕАС) одржаном у Београду, представљене су три нове беспилотне летелице, које тренутно развија српски „Композит технолоџи тим“ (ЦТТ), са седиштем у Београду.

Највеће интересовање изазвао је први српски псеудосателит високог плафона лета (ХАПС), назван „Пупин“ по чувеном српском научнику Михајлу Пупину, наводи познати британски магазин о војним питањима ИХС Џејнс.

„Пупин“ ће летети на 20.000 метара изнад земље, а моћи ће да остане у ваздуху и по неколико месеци без слетања, носећи телекомуникациону опрему и сензоре за присмотру, наводи ИХС Џејнс.

„Ми смо једна од само пет компанија широм света које тренутно раде на развоју ХАПС-а и надамо се да ћемо ускоро почети са тестирањем нашег система, како бисмо доказали концепт и наставили са развојем модела који ће наследити 'Пупина'“, рекао је главни извршни директор ЦТТ-а и инжењер аеронаутике Петар Матуновић.

Матуновић је додао да компанија ЦТТ тражи поуздане партнере из авио-индустрије како би појачали рад на „Пупину“ и друга два пројекта компаније, беспилотним летелицама НТ-155 и НТ-161 (НТ су иницијали којима ЦТТ одаје почаст славном српском научнику Николи Тесли).

НТ-155 је беспилотна летелица средњег плафона лета и дуге одрживости у ваздуху (МАЛЕ), а конструисана је од композитних материјала, што летелици омогућава да има комплексан аеродинамички облик и малу тежину, уз велику структуралну јачину потребну за инсталирање подвесних тачака за качење оружја или спољних резервоара за гориво, пише ИХС Џејнс.

Самит авијације југоисточне Европе (СЕАС) одржан је у Београду 8. и 9. марта.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи