Французи уз дизел, Јапанци заговарају струју

Полемике око дизел мотора не престају. Многи градови у Европи од 2020. године забрањују дизеле у центру града. Произвођачи су подељени. Многи од њих и даље избацију нова возила са чистим дизелом, а други укидају дизел као опцију погона возила. На салону у Женеви потражили смо одговор да ли и ко укида дизел моторе, али и када би први електромобили могли да стигну код нас.

„Пежо“ и „Мерцедес“ уложили су велики новац у развој чистих дизел мотора. „Мерцедес“ је приказао чак 12 хибридних модела, који могу да пређу и до 50 километара на чисту струју, али имају и дизел агрегат. Потрошња је од два до три литра на сто километара.

Из „Пежоа“ кажу да дизелу још није крај, јер они нису као Немци варали на тестовима издувних гасова.

„Улозили смо милијарде у развој чистог дизела, за нас нема дилеме - производићемо их докле год то купци буду тражили. Ипак, имамо и савремну технологију на струју, али мислимо да дизел још није мртав“, каже Бернард Хесе из „Пежоа“.

„Тојота“, други највећи произвођач на свету, на овом сајму јасно се дистанцирао од дизела.

„Код нас је веома јасно, 'Тојота' укида дизел аутомобиле и остају само хибридна возила и возила на струју“, истиче Александра Граховац из „Тојоте“.

„Рено“ већ мисли на будућност. Њихова корпорација има већ озбиљну гаму електромобила, али да бисмо и ми узивали у чистом ваздуху, Французи имају своја јасна правила.

„Да би досли на наше трзиште Французи су веома јасни. Тразе да се направи мрежа пуњача и да се дају државне субвенције“, објашњава Ивана Митровић из „Реноа“.

Наредних 10 година биће прелазни у аутомобилској индустрији, што значи да ће се производити аутомобили који су већином хибриди. Међутим после тога, 2025. године све законске одредбе подређене су искључиво електричним аутомобилима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво