Тоалета добија „право“ значење у свемиру

Астронаути који ће летети свемирском летелицом следеће генерације „Орион“ моћи ће да избегну одласке у ве-це у најнезгодније време током мисија, захваљујући новом свемирском оделу које има уграђен тоалет.

Америчка агенција за истраживање свемира производи нова свемирска одела, која између осталог укључују и дугорочни систем решавања отпада, пише Мирор.

„Орион“ је пројектован да преноси људе далеко изван Земљине ниже орбите, до Месеца и назад.

Због тога је Наса узела дизајн одела из мисија „Аполо“ као узор за нова.

Одела ће бити креирана тако да одрже посаду у животу у случају изненадног губитка притиска у кабини и снабдеваће посаду виталним стварима, попут кисеоника и воде.

Астронаути ће моћи да преживе у новом оделу до шест дана, моћи у њему да дишу, једу, обављају нужду без да излазе из одела.

Одела за мушкарце садрже фекалну кесу и катетер у облику кондома са цевчицом на врху у коју се складишти урин.

Међутим, Наса још није решила проблем вршења мале нужде жена у оделу. „Код жена је то мало теже, због геометрије тела“, каже инжењерка Насе Кристин Џонсон.

„Одговор може бити опрема за камповање, као што су портабл уређаји које можете носити са собом да не морате чучати усред шуме“, објаснила је Џонсонова.

И мушка и женска одела долазе опремљена с одећом за максималну апсорбцију, као што су пелене за одрасле.

Наса је летелицу „Орион“, са четворочланом посадом, најавила 2014. године. Тренутно пролази кроз тестове.

број коментара 5 пошаљи коментар
(уторак, 27. феб 2018, 17:29)
anonymous [нерегистровани]

Човечанство се родило у свемиру

Сада почињемо да носимо пелене.

(субота, 24. феб 2018, 15:58)
anonymous [нерегистровани]

Odgovor Milanu

Bravo Milane za komentar!!!I drago mi je da nasi ljudi ucestvuju sa idejama u kreiranju savremenih tehnoloskih resenja.Ja zivim na zapadu i znate kako je ovde : ima specijalizovanih agencija koje samo skupljaju ideje i onda ih razradjuju patentiraju prodaju i sve rade samo da zarade profit!!!!i tako se bogate,a oni koji su dali tu ideju vrlo malo ili uopste.

(субота, 24. феб 2018, 13:19)
Milan NS [нерегистровани]

Rešenje je sa konkursa

Predviđenih 6 dana je bio tehnički zahtev na Nasinom objavljenom konkursu za idejna rešenja faze 4 (principijelno ostvario , spremno za razvoj prototipa). Odela su prvenstveno predviđena za spoljne misije van broda ili za boravak u pomoćnom malom vozilu u kom se ne skida odelo. U linkovima koje je Nasa dala u konkursu je spomenuto da se radi o radovima u asteroidnom pojasu i površini Marsa. Nasa je prikupila ideje koje baš nemaju nikakve veze sa pričom iznetom u ovom članku i svakako će ih bez rezerve koristiti besplatno za svoje potrebe. Sve u principu ostvarive ideje od prrve na listi pa daleko u dubinu liste su slične. Ipak Nasa je američka agencija i nagrada nije otišla za najbolje rešenje već za najbolje američko rešenje. Kako god čast mi je bila što sam učestvovao sa ekipom prijatelja na ovom konkursu.

(субота, 24. феб 2018, 12:51)
anonymous [нерегистровани]

Nikad vakcina

Pre Marsa morate prvo za stvarno do Meseca a ne u filmu.

(субота, 24. феб 2018, 12:23)
Ne šalim se! [нерегистровани]

Čak i takav "WC" košta manje 110 000 evra!


Dakle, iako se u Kosmosu lakše podnosi gravitacija, očigledno je tj. može se pretpostaviti da kosmonautima u nekim nužnim situacijama gravitacija veoma mnogo nedostaje!