„Теслом“ од Загреба до Београда

Европски купци у 2017. чешће су се одлучивали за „теслин модел С” него за „мерцедес С класе” или „БМВ 7“. То је озбиљно упозорење европским произвођачима аутомобила да до 2020. производњу престижних модела пребаце са бензина и дизела на струју.

Ових дана на Београдски универзитет стигао је и први „тесла С“ аутомобил. Професори и студенти моћи ће у реалним условима да тестирају то возило. Наша екипа међу првима упознала се са могућностима коришћења таквих аутомобила код нас.

Код нас тренутно неколико фирми преговара о заступању и продаји „тесла“ возила, а да би она била понуђена нашој публици потребно је бар 150 пуњача у Србији, а тренутно их имамо само неколико.

Долазак „теслом“ из Загреба у Београд изазов је који треба планирати. Међупуњење може бити од четири до шест часова.

„Прво пуњење је било у Славонском броду, где има пуњач од седам киловата, затим смо се пунили одмах по преласку границе код наплатне рампе Адашевци, где такође има пуњац, али није нам било потребно“, каже Борна Дорачић са Електротехничког факултета у Загребу.

Имали смо прилику да упознамо комфор и убрзања „тесла“ аутомобила. Режим вожње се може подешавати, а карте за вожњу без возача постоје и за Србију. У суседној Хрватској за овакве аутомобиле дају и велике субвениције за куповину.

Субвенције су у Хрватској када буде изашао правилник 10.000 евра, пре је било још неких субвенција. Примера ради, то су биле субвенције за хибриде 10.000 куна, што је око 1.400 евра“, истиче Дорачићева.

Пуњење „тесле“ могуће је и на кућни прикључак за струју. У пракси се показало да је за то потребно од седам до девет сати у зависности од напона.

Међутим, ако би се 1000 „тесли“ одједном укључило на пуњење на пример на Новом Београду могло би доћи до колапса мреже тврде стручњаци са електротехничког факултета у Београду и додају да бисмо морали да направимо нову мрежу и нове пуњаче, ако не због нас, онда због оних који ће са оваквим аутомбилима све више долазити у Србију.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво