Зашто је ћирилице тако мало на интернету

У Србији на интернету постоји око 99.000 rs. домена, али сајтова са ћириличким доменом срб. и садржајем има тек око 2.000. После шест година од увођења ћириличких домена, поставља се питање јесу ли технички, финансијски, законски или неки други фактори условили да ћирилицу готово не користимо на интернету.

Стручњаци сматрају да су нижа цена и мало српско тржиште разлози због којих фирме, блогови и портали више користе латиницу.

„Врло ретко се одлучују да уопште уврсте ћирилицу на сајт, а камоли да им ћирилица буде примарна, због тога што им је циљ да и посетиоци из региона, како бих рекао, могу да прегледају садржај њихових сајтова“, сматра веб-програмер Сибин Грашић.

Директор „Мрежних система“ Владимир Марић објашњава да одржавање сајта на два језика и три писма често превазилази дуготрајни кадровски потенцијал која та фирма или институција има.

„Просто, за то је понекад потребно одвојити целог човека или два човека. Ту се негде, према мом мишљењу, крију највећи проблеми“, додаје Марић.

Многе велике ај-ти компаније направиле су ћириличке фонтове, који се не могу применити у њиховим другим програмима, као што је случај са „Мајкрософтовим“ Вордом.

„И због тога не можемо да добијемо наша слова у том програму, а то је проблем пошто наша администрација масовно користи тај програм“, каже професорка Оливера Стојадиновић са Факултета примењених уметности у Београду.

У Регистру националних домена сматрају да је питање коришћења ћирилице у нашем личном ставу.

„Неких 70 одсто људи у Србији користи латиницу, а свега 30 одсто ћирилицу. Док се тај однос не промени ван интернета, тешко да ће моћи да се уради нешто више за ћирилицу на интернету“, каже Предраг Милићевић из Регистра националног интернет домена Србије.

Иако су ћириличке домене добили после нас, Бугари и Руси користе углавном ћирилицу на интернету.

„Гугл“ и „Фејсбук“ прихватају српску ћирилицу, тако да за њено веће коришћење на интернету није потребно предзнање нити технички услови него пре свега подизање свести о потреби очувања националног писма.

Остали аутори: Срђан Димитријевић
број коментара 26 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. феб 2018, 07:39) - anonymous [нерегистровани]

Крените од себе

Драго РТС,
Замолио бих да кренете од себе. Па Ви пишете искључио латиницом на YouTube-у рецимо и другим друштвеним мрежама. Наслов и називи свих канала су на латиници. О чему Ви овде нама причате?

(недеља, 28. јан 2018, 03:29) - anonymous [нерегистровани]

dijaspora

Pola srpske dijaspore je u drugim zemljama,nek svako koristi koje hoce pismo (kasno Marko dodje)

(субота, 27. јан 2018, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Подметања!

70% пише латиницом!? Тај податак су протурили исти они који гурају латиницу!

Срби, српски језик, пишу ћирилицом! Има доста Срба који, из њима познатог или непознатог разлога, пишу хрватски. Зашто - то је њихова ствар!

(субота, 27. јан 2018, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

Пишите коментаре ћирилицом (за почетак)

Сви који су овде коментарисали на латиници, за почетак да пређу на ћирилицу. Сваки рачунар који има Виндоус оперативни систем, има уграђен ћирилични фонт. Нема разлога да пишете латиницом. Са два клика можете променити фонт. Електронску пошту и документа можете писати ћирилицом. Не знам како стоји ствар са телефонима. Свако да крене од себе, а не да сви причамо како бих ја променио али други неће.

(петак, 26. јан 2018, 21:03) - Из Британије [нерегистровани]

Писмо је важно ако је говорни језик исправан

На: "ognjenv93@hotmail.com"
Говорни језик је далеко старији од било ког писма. Писма су ствар избора одређене групе људи, земље или народа. И данас постоје говорни језици бер писма, као и писма изумрлих и искорењених говорних језика.
Неважно је да ли користите ћирилицу ако у говору и писању уместо познатих српских речи, као што су на пример: "поставка, могућност, одговор или осврт", користите наведене стране речи попут: "презентација, опција, реаговање"? Оваквих примера непотребне, свакодневне, непримерене употребе страних речи је на стотине. Грозно их је и слушати а камоли изговарати.
Српски говорни језик полако нестаје. Стране речи су се толико одомаћиле да је већина становништва убеђена и мисли да су старе српске. Ћирилица је важна једино ако се очува говорни језик. Овако, они који се залажу за ћирилицу а не познају говорни српски и српске речи, биће задовољни писмом а у стварности писаће стране, углавном енглеско-латинске речи ћирилицом а то ће у најмању руку изгледати и звучати жалосно.
Горе наведени осврт се не односи на непреводиве или никад преведене стране речи што језасебна прича.

(петак, 26. јан 2018, 16:26) - СрбинБЛ [нерегистровани]

ognjenv93@hotmail.com

Све док Српско министарство за трговину, туризам и телекомуникације не пропише да је Српска ћирилица једина допуштена у интернет презентацијама неће бити боље, а то се неће десити све док се у уставу не пропише да је једини званични језик Српски уз коју иде једино писмо Српска ћирилица!

Све док се ми некоме додворавамо неће нам бити боље, дакле само треба увести све одредбе које је хрватска спровела (која је иначе у ЕУ) и ударити по џеповима све оне које користе нама Србима непознато латинично писмо или енглеске називе!

Ево највећа срамота по мени је да на мом ,,паметном телефону" након што изаберем опцију ,,Српски језик" мени искаче све на латиници, зашто досад министарство званично није реаговало на овако грубо вријеђање једног народа преправљањем наше Српске ћирилице у Римску латиницу! Шта мислите како би Њемци реаговали да се стави опција ,,Њемачки језик", а да кад ју изаберете све буде на руској ћирилици или кинеским знаковима, или на податак да Хрвати превало стотине километара из разноразниг градова да дођу до Вуковара и полупају ту таблу са Српским писмом, а ми тако равнодушно ћутимо и само посматрамо како све што је Србију и Српски народ чинило управо Српским нестаје захваљујући лошим руководством или једноставно необразованошћу! Размислите мало о томе.

(среда, 24. јан 2018, 23:30) - filip [нерегистровани]

Starost ne igra nikakva uloga!

Makedonija, Bugarska Rusija ! Zasto ni nikad nisu uveli latinicu? I u Makedonija i u Bugarsku i Rusiji Cirilica je zvanicna svuda! U medijume, obrazovanje i svih institucija je zakonom zabranjeno koristiti latinici. U Makedoniji je samo kao tradicija od bivse Jugoslavija ustala da se u drugi razred osnovne skole uci Latinicno pismo, i to je to...

(среда, 24. јан 2018, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

Latinica je preko 2000 godina prije ćirilice korištena...

Ćirilica se koristi jedva 1000 godina...

(среда, 24. јан 2018, 19:13) - Malo pojma imate! [нерегистровани]

"Немојте се сада бунити!"

Pogledaj,kojim pismom popunjavaš ukrštene reči!-A,baška, što naše nacionalne manjine koriste samo latinicu!

(среда, 24. јан 2018, 18:47) - Filip [нерегистровани]

немојте се сада бунити!

Србија је једина земља у свету која има 2 официјалних писма! Законом је одобрена и латиница поред ћирилице! А ево на Пример у Македонији је 100% ћирилица свуда! Да не причам о Бугарској! А зашто би Србија имала потребе од латинице није ми јасно? Срби сами не знају да цене своје оригинал историско ћирилићно писмо, а онда се жале како у Хрватској се ћирилица забранује.