Прва паметна преса за рециклажу лименки на Дорћолу

Прва паметна преса у Београду за рециклажу лименки постављена је у спортском центру „Милан Гале Мушкатировић“.

Сарадњом општине Стари град и „Солагро тима“ и Фондације за рециклажу лименки за пиће "Recan" постављена је интерактивна паметна преса, а реч је о иновативном систему за рециклажу који се састоји од паметне пресе и мобилне апликације, која омогућава комуникацију са корисницима - прикупљање поена ради освајања награда, а све у циљу подстицања и едукације градана о ваžности рециклаже.

Након завршеног поступка рециклаже, на екрану паметне пресе излази код који је потребно унети у мобилну апликацију под називом „Солагро будућност рециклаже“, која се бесплатно може преузети у Гугл плеј продавници за Aндриоид телефоне.

У апликацији се кодови аутоматски мењају за поене, а поени за награде. Ту се може видети и где се налази најближа преса и информације о рециклажном процесу, каже Немања Јанић из „Солагро тима“.

Објашњава да ће неке од награда бити карте за позориште, књиге, шоље, слушалице и разни други поклони у зависности од броја поена и узраста најмарљивијих грађана.

„Солагро тим“ се већ три године бави производњом справа за рециклажу, а до сада су пројектовали преко 120 механичких преса за пет флаше и лименке, које су биле постављене на фестивалима у Србији и на плажама широм Европе.

„Циљ нам је да смањимо загађење животне средине, јер знамо да 90 одсто отпада код нас заврши у природи, а чине га управо флаше и лименке. Пет оваквих преса ће у наредних годину дана бити постављено на Старом граду. Прва локација је на 'Галету', а друга у Краља Милана 10, код Девојачког парка. Тренутно смо у разговорима и са једном библиотеком где ће награде бити веома мотивишуће за све читаоце. Трудимо се да пронађемо још две локације, тако да их укупно на крају буде пет“, каже Јанић.

Милан Церовац из општине Стари град каже да се општина одувек трудила да понуди иновативна решења из области заштите животне средине, па тако набраја да је у јуну прошле године на шеталишту испред спортског центра на Дорћолу постављена прва паметна соларна лампа у Србији, да су старе сијалице замењене шšтедљивим, организован је еко викенд, где грађани доносе свој стари кабасти електронски отпад.

Јелена Киш из фондације "Recan" каже да Србија не заостаје у рециклажи за земљама региона, да је на истом нивоу с Мађарском, те да годишње рециклира 42 одсто лименки.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво