У ЦЕРН-у отворено постројење за помоћ у истраживању рака

У Европској лабораторији за нуклеарна истраживања ЦЕРН у којој Србија чланица, изграђено је ново постројење које може да помогне медицинска истраживања рака. Постројење које је названо ЦЕРН Медицис произвело је прве радиоизотопе, а у будућности ће обезбеђивати широк спектар радиоизотопа, од којих се неки могу произвести само на ЦЕРН-овом постројењу Исолде које је јединствено.

Ови радиоизотопи су првенствено намењени болницама и истраживачким центрима широм Европе, где су дијагностика и лечење уз коришћења радиоизотопа значајно напредовали.

Медицис ће омогућити истраживачима да осмисле и тестирају неконвенционалне радиоизотопе како би развили нове приступе борби са раком.

„Радиоизотопи се користе у прецизној медицини како би се дијагностификовао рак, срчани проблеми и друге болести тако што се доставе изузетно мале радијационе дозе тамо где су оне потребне без уништавања околног здравог ткива“, рекао је Тири Стора, координатор пројекта „Медицис“.

Како је навео, сада са Медицисом „можемо да производимо неконвенционалне изотопе и да помогнемо да се повећа спектар њихове примене“.

У саопштењу из ЦЕРН-а наводи се да један хемијски елемент може имати више изотопа, што зависи од тога колико има неутрона у језгру, а неки изотопи су природно радиоактивни и познати су као радиоизотопи.

Могу се наћи готово свуда, на пример у стенама, па чак и у пијаћој води. Други изотопи нису нам доступни у природи, али се могу произвести у акцелераторима честица (највећи акцелератор данашњице, Велики хадронски сударач, налази се управо у ЦЕРН-у).

За производњу радиоизотопа Медицис користи рад другог ЦЕРН-овог постројења који се назива Исолде. Прва серија радиоизотопа произведена на овај начин био је Тербијум 155Тб, који се, судећи према првим резултатима истраживања, која су недавно представљена, сматра обећавајућим радиоизотопом у дијагностици рака простате.

У саопштењу се подсећа да је употреба радиоизотопа у медицини већ врло раширена и то за снимање, дијагностику и радијациону терапију, те да се показало да многи изотопи који се тренутно користе немају најадекватнија физичка и хемијска својства и да би у неким случајевима другачија врста радијације била погоднија.

Медицис може помоћи у потрази за радиоизотопима са одговарајућим карактеристикама како би се повећала прецизност снимања и лечења, наводи се у саопштењу и додаје да је ЦЕРН-Медицис нови доказ како технологије из ЦЕРН-а могу да користе друштву не само за фундаментална истраживања.

„Са овим јединственим постројењем и експертизом, ЦЕРН је посвећен максимализовању утицаја наше технологије у свакодневном животу“, рекао је ЦЕРН-ов директор за акцелераторе и технологије Фредерик Бордри.

У саопштењу се подсећа да постројење Исолде ради већ 50 година и да је до сада за разноврсне сврхе, укључујући и фундаментална нуклеарна истраживања, астрофизику и бионауке, произвело 1.300 изотопа из 73 супстанце, те да су Исолде већ производили изотопе за медицинска истраживања.

Ново постројење Медицис, међутим, омогућиће производњу радиоизотопа који прецизније одговарају потребама медицинске заједнице.

ЦЕРН Медицис је резултат напора који је ЦЕРН уложио заједно са сарадницима из Фонда за трансфер знања, приватних фондација и партнерских установа. Пројекат финансијски подржава Европска комисија кроз грант Марија Склодовска Кири који од 2014. године помаже развоју медицинске и научне сарадње широм Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво