Идеје које пара вреде!

Милион динара вреди једна идеја – толико је добио тим који је направио паметни расхладни систем који штеди енергију. На конкурсу "Генератор" конкуренција није била лака. Пријавило се скоро 800 тимова са различитим идејама – од робот руке за сладолед до апликације која може да отвори и гвоздена врата.

Како да храна остане свежа? Или да се кутије за амбалажу праве од рециклираних материјала? Средњошколци су смислили паметну кутију за лекове која ником не дозвољава да заборави терапију. Низ иновација и идеја на једном конкурсу. Међу њима и један аутомат.

"Први аутомат ће бити постављен у центру града и биће намењен свима. Сладолед ће моћи да се наручи преко дисплеја а робот ће га припремити и послужити", наводи Марко Петровић један од идејних твораца Аутомата за сладолед "Prepare and go".

Међу младим иноваторима има и оних који би да буду бољи од Марка Закерберга, зато праве нову друштвену мрежу.

"Уводимо сет мултимедијалних, креативних сервиса попут гифа, музике и осталог и обједињујемо у једну јединствену и за јузере креативнију платформу", објашњава Димитрије Јелић испред тима "SEEZER".

"Генератор", конкурс за предузетничке иновације, само је један у низу који организује банке. Победник добија милион динара. Поставља се питање шта банкаре мотивише да улажу у почетнике.

"У овом случају не ради се о новцу. Већ пре свега о друштвеној одговорности компаније. Одлучили смо да улажемо у иновације и њихову промоцију, промоцију идеја младих људи са предузетничким духом", навела је Марија Русева из "Сосијете женерал" банке.

Да није све само у новцу и награди, тврде такмичари. Нешто је и у самом такмичењу.

"Не мислим да су једини победници, победник публике или победник за милион, већ су победници сви који се појаве и упознају људе који им требају за даље", каже Димитрије Јелић.

И публика је добила прилику да инвестира. Осим жирија, они су изабрали свог фаворита и уложили пола милиона динара. Новац помаже ширењу посла, али и пре награде такмичари су стигли до циља.

"Ми смо направили добар маркетинг, много људи је чуло за нас, јавило нам се да користи нашу услугу или да помогне", рекао је Владимир Станковић испред платформе "PetGuards".

Малим иноваторима значило би да почне такмичење међу великим банкама – ко ће више и чешће да улаже у њихове идеје. На конкурс се пријавило више од 700 компанија. Рекло би се идеја има, остало је на инвеститорима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи