Биткојн вреди више од 15.000 долара

Раст вредности биткојна не јењава, а дигитална валута сада је прешла границу од 15.000 долара.

Биткојном се почетком године трговало за мање од 1.000 долара, али је протеклих месец дана доживео невероватан раст вредности.

Пре мало више од недељу дана пробио је границу од 10.000, па онда 11.000, а сада, према подацима сајта Којндеск, вреди 15.007 долара.

Нови рекорд постигнут је само пар дана након постављања дигитална валуте на два терминска тржишта, укључујући и чикашку берзу ЦМЕ.

Економисти упозоравају да изузетан раст показује све симптоме такозваног балона, али да не знају када би могао да пукне.

број коментара 10 пошаљи коментар
(уторак, 12. дец 2017, 12:57)
anonymous [нерегистровани]

Dugo smo i cekali

Evo konacno se javio CNN da nam objasni kako iza hakovanja i manipulacija kursom stoji, ko drugi, nego Sjeverna Koreja.

(недеља, 10. дец 2017, 04:56)
Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Re: Kriptovalute su većinom decentralizovane, pa su jedine manipulacije čisto trižišne

"Cisto trziste"? Gde ima toga? Mislite li da se trzistem ne manipulise? Berzama se itekako manipulise. To i objasnjava vrtoglavi rast "vrednosti" bitkoina koji nema pokrice niucemu. Bitkoin je deo projekta "Novi svetski poredak", uvodjenje svetske socijalisticke diktature koja se bori protiv "nacionalizama" (zato je Balkan izabran da prvo potpale nacionalizam a onda ga uniste u Tribunalu u Hagu za primer drugima). Ideja je da se uniste nacionalne drzave jer je nacionalizam "izvor svih konflikata" i citav svet potcini svetskoj vladi olicenoj u OUN (ali je pravo veta koje imaju Kina i Rusija smetnja pa ih treba "reformisati"). Svetska vlada mora imati nacin da nametne svoja resenja silom. U svim drzavama za to postoje policija i vojska. NATO treba da preraste u sredstvo prisile da bi se sprovele odluke svetske vlade. Novac? Treba uvesti svetsku valutu (bitkoin) koja ce obezvrediti sve druge valute i podriti suverenitet nacionalnih drzava tako sto ce zaobici sve carine i poreze koje u spoljnoj trgovini imaju nacionalne drzave da bi zastitile nacionalnu privredu. Bitkoin je produkt globalista, instrument kojim ce se citav svet staviti pod "demokratsku" kontrolu sacice niotkoga izabranih osoba. Navodno se ne zna ko je kreirao i ko stoji iza bitkoina. Iza bitkoina stoji onaj ko najvise profitira od njega, ciji je cilj da citav svet stavi pod svoju kontrolu i ujedno se otarasi ogromnog dolarskog duga.

(субота, 09. дец 2017, 16:15)
anonymous [нерегистровани]

Rudar kopac

Hej Re:, da si nam prvo objasnio sta je kriptovana valuta mozda bi i razumili ovo tvoje pisanije. Uspijesan ti put u drustvo milionera ($-ih)

(субота, 09. дец 2017, 15:47)
anonymous [нерегистровани]

Re: Vrednost i cena

Osnovno nepoznavanje materije, kao da je pisao student ekonomije. Kriptovalute su nešto što svet ranije nije video i stara pravila ne važe. Pljuvali su i Internet trgovinu, a ekonomisti jedino ne žele da priznaju da je svaka berza kocka. Zašto vrednost akcija Epla ili Gugla nije kocka i balon? Niko ne želi da kaže ni da zlato postoji u ogromnim količinama i da je vrednost veštački napumpana centralizovanom kontrolom puštanja na tržište. Dijamant je najčešći oblik ugljenika (barem na planeti Zemlji), ali ima veštačku vrednost zbog centralizovane kontrole (monopola). Ako iskopaš zlato u svom dvorištu, biće ti oduzeto, jer samo povlašćeni mogu da ga proizvode. TO su manipulacije. Kriptovalute su većinom decentralizovane, pa su jedine manipulacije čisto trižišne. Ko ima ogromne pare može da utiče na cenu, ali vremenem će taj uticaj biti sve skuplji. A sve vluate sveta imaju potpuno veštačku vrednost inače bi američki dolar, zbog astronomskog duga, bio bezvredan. Ali, to je najvećim delom dug prema bankama koje dolar i štampaju, pa nema veze. A tu je i vojska koja će naterati druge da koriste dolar kao rezervnu valutu, itd. Kriptovalute postoje samo na berzama. Nema kontrole i diktata. Rizik je isti kao i za bilo šta drugo na berzi.

I sve to nije bio problem i nije smetalo i niko nije bio tobože zabrinut za naš rizik dok kriptovalute nisu otele preveliki deo bankarskog kolača. E, onda su odjednom počeli glasovi kako je to jako loše i kako ga treba zabraniti. A zašto ne zabranimo banke i valute koje nemaju nikakvo stvarno pokriće? Ako u klasičnim valutama nema rizika, odakle problem sa kreditima u Švajcarcima?

Pitate se odakle bitkoinu tolika vrednost? Bitkoin omogućava da se u finansijskom svetu potrpuno zaobiđu banke i bilo kakve manipulacije osim čisto tržišnih. Već ta činjenica čini kriptovalute još uvek neverovatno potcenjenim i ma koliko se banke upinjale da ih zabrane i unište, kriptovalute će nastaviti da jačaju.

(субота, 09. дец 2017, 12:23)
anonymous [нерегистровани]

Trgovina

Da sam pre dve-tri godine kupio bitkoine za 1.000 $ nisam siguran da bi ih jesenas prodao.

(петак, 08. дец 2017, 11:14)
anonymous [нерегистровани]

Bitkoin vs Vrednost i cena

Bas sam radoznao da vidim ko je od ove dvojice u pravu. Imam osjecaj da cemo ubrzo saznati. Vec je tamo neko nesto hakovao, neke stotine miliona.

(четвртак, 07. дец 2017, 19:52)
anonymous [нерегистровани]

Bitkoin

Je dio necega sto je ravno pronalasku interneta, prema tome nema govora o kocki i slicnim poredjenjima.

(четвртак, 07. дец 2017, 19:31)
anonymous [нерегистровани]

Da, hoće

Ima da raste dok ne pokupe novac manipulatori koji su ga izmislili i naprave novu krizu u celom svetu...

(четвртак, 07. дец 2017, 15:59)
anonymous [нерегистровани]

vrednost i cena

vrednost je realna sadrzina cene robe I usluga. cena I vrednost obicno tokom vremena dodju u potpunu saglasnost, a to pokazuju pariteti izmedju najma stana, hleba, cene radnog sata koji nisu znacajnije promenjeni u poslednjih par hiljada godina. Cena zlata pak kao I druge mešetarske robe poput nafte, valuta I sl. imali su poveca odstupanja od svoje prave vrednosti. To je ono što se naziva balon u ekonomskoj nauci. Opstaje samo ono sto pretrpi test vremena a to su vredne stvari sa pravim cenama. biti deo privremenih raskoraka izmedju cene I vrednosti jeste pogubno prvo po mentalitet mlađih naraštaja a potom I po sopstveni novčanik, koliko god to zvučalo primamljivo. Kockanje je takođe jedan vid igranja sa vrednošću I cenom. I Bitkoin je kocka kad se bolje pogleda

(четвртак, 07. дец 2017, 15:43)
anonymous [нерегистровани]

Moze to i bolje

Ma nije 15, nego $237000.00! Svaki sistem postoji samo dok ima ko da ga održava u životu. Inače, mnogo je lakše prevariti nekoga nego uveriti istog da je prevaren.