Телесни скенери од 2018. године на „Николи Тесли“

Преглед путника на београдском Аеродрому „Никола Тесла“ биће бржи од следеће године захваљујући „телесним скенерима“, најсавременијој опреми која ће допринети и већој безбедности.

Реч је о замени детектора метала, који се налазе на улазима, такозваним телесним скенерима, а директор безбедности Аеродрома „Никола Тесла“ Владимир Мићић објашњава да они функционишу на принципу зрачења у форми таласа милиметарског опсега.

„Милиметарски таласи путем компјутерског алгоритма дају шта је то сумњиво, да ли неко покушава да унесе или пренесе нешто, а да није пријавио. Безбедност ће свакако бити на једном вишем нивоу“, рекао је Мићић за Танјуг.

Таласи након проласка кроз тело из једног панела завршавају у пријемницима на супротном панелу и детектују проблеме, а уколико се појави сумња да нешто није у реду, радиће се преглед само те зоне, а не целог тела, као што је то раније био случај са метал детекторским вратима, истакао је Мићић.

Такво решење, каже, елиминише потребу и за детекторима за експлозив, а поред повећања безбедности убрзаће се и преглед путника јер неће бити потребе за неким додатним прегледима уколико не постоји сумња, док цео процес скенирања траје неколико секунди.

Скенери за тело биће у функцији од почетка следеће године, а до тада ће се радити на обуци и сертификацији особља, као и самог уређаја.

До сада је обучено 70-так запослених, каже Мићић и додаје да ће скенер за тело, пре пуштања у рад морати да добије сертификат Директората цивилног ваздухопловства.

Према његовим речима, уређаји су апсолутно безопасни по здравље људи и нема негативних појава.

Иначе, скенери за тело се све више користе на свим светским аеродромима, а више од 100 их је инсталирано само у Европи.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 29. нов 2017, 19:03)
Boki [нерегистровани]

A jel

Jel' moze sa uputnicom za MRI ili CT na ove skenere?