Грешка на навигационој опреми узрок пада сателита на руској ракети

Постоји могућност да је део руске ракете који је у орбиту носио групу од 19 сателита, погонски елемент (бустер) „фрегат“, изгубљен услед квара на опреми глобалног навигацијског сателитског система ГЛОНАСС, јавља Тас позивајући се на неименовани извор у космичкој ракетној индустрији.

„Према прелиминарним налазима, дошло је до техничког квара на сателитској навигацијској опреми погонског елемента (бустера), који функционише помоћу ГЛОНАСС-а и побољшава тачност 'фрегата' у смештању космичких сателита у одређене орбите“, рекао је неименовани извор.

Као резултат, бустер се након одвајања од трећег степена ракете „сојуз 2.1б“ није адекватно оријентисао, након чега је ушао у атмосферу и пао у Атлантски океан, наводи руска агенција.

Космичка ракета „сојуз-2.1б“, која је носила „фрегат“ и 19 космичких сателита, испаљена је са платформе Восточњи јуче у 8.41 часова по московском времену.

Руска космичка корпорација „Роскосмос“ је потом саопштила да је метеоролошки сателит „метеор-М Н.2-1“ успешно послат у орбиту, али да није успостављен контакт са њим.

Претходно је извор у космичкој ракетној индустрији рекао за Тас да ниједна руска нити страна служба за ванредне ситуације није пријавила пад остатака „фрегата“ и 19 сателита.

Велика је вероватноћа да је бустер са сателитима пао у Атлантски океан, а мање је вероватно да је ушао у погрешну орбиту, закључује руска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво