Рибе-роботи проверавају квалитет воде у Венецији

Електронски локвањи, рибе и дагње пуштени су у погон у и око канала у Венецији, а то је део пројекта праћења квалитета воде у том граду.

А-риба, А-дагња и А-локвањ специјални су роботи који чине део четворогодишњег програма у вредности од скоро пет милиона долара, чији је циљ да проверава квалитет воде која окружује Венецију, преноси Глас Америке.

Субкултрон је колективни пројекат вештачке интелигенције који треба да створи највеће јато риба-робота на свету. Тим пројектом би требало да се побољша знање о морском кориту и, са технолошке стране, да се људске активности пребаце на високотехнолошке уређаје“, објашњава Франческо Барбариол из венецијанског Института за науке мора.

Роботи, како се наводи, живе на свим нивоима у каналима и заједнички раде на непрестаном надгледању квалитета венецијанске воде.

„А-дагње, које леже на морском дну, сакупљају податке. Оне шаљу податке А-рибама, које преносе податке А-локвањима. Они затим постају комуникациони мост до нас, истраживача. А-рибе такође могу самостално да прикупљају податке, док А-локвањи могу да напуне све друге уређаје под водом кад се испразне“, наводе у тиму који је укључен у пројекат Субкултрон.

Глас Америке наводи да се пројекат обавља под окриљем Европског института за проучавање мора, а идеја је да роботи могу на даљину да обављају оно што истраживачи морају да раде ручно.

„Здравствено стање лагуна је прилично добро. Нема индустријских отпада, а град сада има модерну канализацију. Није као пре кад су се све цеви изливале директно у воду“, истиче Фабрицио Бернарди Обри из Института за науке мора.

Посао робота неће бити да само прате квалитет воде. Вештачка интелигенција ће временом постати паметнија, тако да ће роботи моћи и да служе као одбрана од штеточина, али и да примете сваку промену у води, попут нових или необичних извора загађења.

Роботи ће, наводи Глас Америке, пливати око Венеције до 2019, али сличне справе би једног дана могле да почну да се користе широм свих океана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво