Маск „добија опкладу“ – највећа батерија на свету ускоро готова

Колосална литијум-јонска батерија коју прави компанија „Тесла“ улази у завршно испитивање, што значи да ће Илон Маск „добити опкладу“ да ће батерија бити готова у року од 100 дана.

Маск „добија опкладу“ – највећа батерија на свету ускоро готова Маск „добија опкладу“ – највећа батерија на свету ускоро готова

Инсталирање највеће батерије на свету – система "Powerpack", капацитета 100 мегавата – завршено је у Џејмстауну, у Јужној Аустралији.

Премијер ове савезне државе Џеј Ведерхил, потврдио је да је компанија Илона Маска поставила систем који ће бити спојен са ветроелектраном "Neoen's Hornsdale" у близини Џејмстауна, лоцираног три сата вожње од Аделејда, главног града Јужне Аустралије која је суочена с озбиљним енергетским проблемима.

Ведерхил је истакао да ће батерија од 100 мегавата сада бити напајана енергијом и за пар дана тестирана како би се обезбедило задовољавање свих регулаторних захтева тржишта и државне владе.

„Док други само разговарају, ми реализујемо наш енергетски план, чинећи Јужну Аустралију  самоодрживијом. Пружићемо резервну снагу и приступачнију енергију становницима наредног лета“, објаснио је премијер.

Компанија „Тесла“ укључила се у ову причу посредством сада већ познате опкладе њеног извршног директора и творца Илона Маска у марту ове године.

Наиме, Маск је на Твитеру рекао да ће систем бити инсталиран и у функцији у року 100 дана од потписивања уговора, у противном ће све урадити бесплатно. А процењује се да батерија кошта око 65 милиона аустралијских долара (50 милиона америчких долара).

Званично ће бити представљена следеће недеље.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво