САД планирају ускоро да опреме ловце ласерима?

Ловци америчког ратног ваздухопловства ускоро би могли „брзо и лако да онеспособљавају непријатељске мете уз помоћ невидљивих енергетских зрака које би испаљивали мали ласерски топови“, наводи сајт „Лајв сајенс“.

Како пише поменути сајт, истраживачка лабораторија ваздухопловства САД је пре неколико дана потписала уговор вредан 26,3 милиона долара са компанијом „Локид Мартин“, која би требало да развије ласерско наоружање довољно лако и мало да може да се користи на ловцима САД.

Лајв сајенс истиче да ласерско наоружање није ништа ново, али да је већина таквих система који су довољно снажни да направе било какву штету, сувише гломазна и тешка.

Због тога се ласерски системи углавном користе на земљи или бродовима.

„Локид Мартин“ је још 2015. године извео прве тестове са ласерским системима на авионима, да би утврдили да ли је монтирање јаких ласера на летелице изводљиво.

„Раније ове године, направили смо ласер јачине 60 киловата за инсталирање на војно теренско возило“, истиче Роб Афзал из „Локид Мартина.“

„То је потпуно нов и другачији изазов, направити мали ласерски систем који може 'да лети'. Узбудљиво је гледати како та технологија сазрева да би на крају завршила на авионима“, каже Афзал.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво